„Tvoje ruke mogu spasiti život!“

Cilj kampanje je osvijestiti pojedince kako u samo nekoliko koraka mogu spasiti život svojim sugrađanima

Grad Beč i udruga za borbu protiv iznenadnog srčanog zastoja započeli su novu kampanju kako bi ukazali na važnost aktivnog pružanja pomoći uslijed srčanog zastoja i tako povećali izglede za preživljavanje.

Grad Beč je u suradnji s udrugom za borbu protiv iznenadnog zastoja srca „Puls“ predstavio novu kampanju kojom želi osvijestiti svoje sugrađane kako je svaki život jednako važan te kako sam pojedinac može doprinijeti spašavanju života. U središtu su kampanje ruke – instrument za reanimaciju koji uvijek imamo sa sobom, a sama kampanja na duhovit i pomalo provokativan način pokazuje što sve naše ruke mogu. Odnosno, svaka osoba može pomoći. Pritom je važno brzo djelovati.

Vjerojatnost za preživljavanje u slučaju srčanog zastoja svake se minute smanjuje za deset posto. Pružanje prve pomoći jednostavno je objašnjeno, ističu iz udruge „Puls“. Potrebno je nazvati hitnu pomoć, snažno pritiskati sredinu prsnog koša osobi koja ima zastoj srca i upotrijebiti što je prije moguće jedan od 1.200 javnih defibrilatora.

  • Kampanja za borbu protiv iznenadnog zastoja srca © Verein Puls

Grad Beč sustavno radi na povećanju broja javnih mjesta s defibrilatorima koji su dostupni svim građanima. Također, sva policijska i vatrogasna vozila kao i službe spašavanja te zgrade javne uprave u Beču opremljene su defibrilatorima, a raspolažu i školovanim osobljem.

Grad Beč još od 2013. uspješno realizira mnogobrojne projekte u okviru borbe protiv iznenadnog zastoja srca. Jedna od inicijativa bilo je i postavljanje desetak defibrilatora u nekorištene telefonske govornice 2020. godine.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Bečke telefonske govornice spašavat će živote

U Beču je ovog tjedna svečano otvorena prva Gewista / A1-DEFI telefonska govornica opremljena defibrilatorom za laike čime je započeo projekt koji će Beč učiniti još sigurnijim gradom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER