Kamo za vikend? U Međimurje na Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu!

Ženska vokalna skupina Pučpuljike i Goran Šafarek na Matulovu gruntu

Zatvaranje ovogodišnje sezone na Matulovu gruntu i Dan otvorenih vrata održat će se u nedjelju 25. rujna od 14 do 18 sati. Na danu otvorenih vrata moći ćete prošetati starom „hižom“, popratnim gospodarskim objektom u kojem se nalazi stara preša te cijelim „gruntom“ na kojem možete organizirati piknik.

U programu Dana otvorenih vrata nastupit će i Ženska vokalna skupina Pučpuljike od 15:30 do 16:30. Goran Šafarek, biolog, publicist, istraživač, fotograf, redatelj i snimatelj također će oplemeniti druženje na frkanovečkom gruntištu. Od 15 sati nadalje predstavit će svoju najnoviju knjigu Iz dnevnika istraživača. To djelo donosi odabrane priče s njegovih istraživačkih i avanturističkih putovanja kroz tropske predjele Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Podsjetimo, Matulov grunt, stara „hiža“ u Frkanovcu, građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja. Predstavlja dobro očuvan primjer seoske arhitekture Međimurja. Rekonstrukcijom i prenamjenom „hiže“, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja. Objektom upravlja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a njegova druga namjena je rezidencija za prirodoslovce i pisce. Ovogodišnji rezidenti pisci bili su Sven Popović, Tomislav Šovagović, Vernes Subašić, Anela Borčić, Srebrenka Peregrin, Doris Pandžić i Zvonimir Grozdić.

  • Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, kao i prostor za predavanja i radionice. Stara „hiža‟ u Frkanovcu je mjesto rezidencije za prirodoslovce i istraživače, ali i umjetnike. / Foto: Ekovjesnik

Kroz prezentaciju na interaktivnom zidu moći ćete saznati sve o leptirima plavcima Bedekovićevih graba i još poneku zanimljivost tih vlažnih livada uz stručno vođenje interpretatora Međimurske prirode. Svi posjetitelji moći će isprobati audiovodič kroz koji vas vodi glas Iveka Špiranca. A tko je Ivek? Dođite i saznajte! Uvjerit ćete se zašto su svi rezidenti Matulova grunta jednoglasni u stavu kako je riječ o osobitoj rezidenciji i zašto se svi žele ponovo vrati u srce Međimurja, Frkanovec.

  • Mihaela Mesarić iz Javne ustanove Međimurska priroda na prezentaciji Matulova grunta. / Foto: Ekovjesnik

A kako je Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu izgledao u travnju ove godine pogledajte u priloženom videu.

  • JU Međimurska priroda / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera

Povodom Svjetskog dana rendžera (31. srpnja), Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je 3. Kamp za mlade čuvare prirode. Održan je u Frkanovcu na Matulovu gruntu u subotu 29. srpnja i okupio dvadeset i jednog sudionika, uzrasta od tri do četrnaest godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER