Povoljnija putovanja za 113.000 studenata u Hrvatskoj!

Od 1. listopada 2022. mjesečne karte za neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za sve redovne studente po cijeni od 75 kn (9,95 eura)

U Europskoj godini mladih na temelju Zaključka Vlade RH od 19. rujna 2022. uvodi se pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kn (9,95 eura) omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području Hrvatske.

Pilot-projekt će se provoditi od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine, izvijestio je u srijedu HŽ Putnički prijevoz (HŽPP).

Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u drugom razredu redovnih vlakova na području RH, navode iz HŽPP-a u kojem smatraju kako će to doprinijeti povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

Kako možete ostvariti pravo na povoljniji prijevoz?

Kako se navodi u priopćenju HŽPP-a, redovni studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama, a izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 eura). Profil na pametnoj kartici vrijedit će do 30. rujna 2023. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice koji sadrži i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju. Potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala e-Građani odabirom usluge iz kategorije „Odgoj i obrazovanje“ odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta). Također, potrebno je priložiti i fotografiju u boji veličine 3 x 3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev, potvrda i fotografija dostavljaju se putem e-maila studenti@hzpp.hr, poštanskom pošiljkom ili predajom na blagajni. Najbližu blagajnu potražite na sljedećoj karti.

Ako zahtjev predajete putem e-maila studenti@hzpp.hr ili šaljete poštom, iznos od 20 kn (2,65 eura) potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti izrada pametne kartice – studenti) te uz ime i prezime studenta, priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Zahtjev za izradu pametne kartice možete dostaviti i poštom, i to na jednu od sljedećih adresa:

  • Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10000 Zagreb
  • Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32100 Vinkovci
  • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21000 Split
  • Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51000 Rijeka
  • Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42000 Varaždin.

Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 20 kn (2,65 EUR) potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice.

Napomena za studente koji imaju pametnu karticu

Studenti koji već imaju pametnu karticu sa studentskim profilom ne trebaju izrađivati novu, već s postojećom karticom i potvrdom obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta za akademsku godinu 2022/2023. mogu doći na blagajnu gdje će, uz izdavanje novog profila bez naknade, ostvariti pravo na povoljnija putovanja. Profil na pametnoj kartici vrijedit će do 30. rujna 2023. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti izravno na e-mail studenti@hzpp.hr.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Od 10. lipnja Budimpešta i Split ponovno povezani vlakom

Tijekom glavne turističke sezone Adria InterCity će Budimpeštu i Split povezivati tri puta tjedno, odnosno dva puta tijekom pred- i posezone. Putovanje će trajati 14 sati, a putnicima su na raspolaganju kabine za spavanje i vagon-restoran.

Split je dobio „mini metro“

Danas u 10:11 sati krenuo je prvi gradsko-prigradski vlak na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) čime je započela realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom, koji je poduprla Vlada RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER