Na Europski dan bez automobila s jednom kartom za vlak u Mađarskoj možete putovati koliko god želite

#EUROPEANMOBILITYWEEK - Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Kombiniraj i kreći se!“

Povodom ovogodišnjeg Europskog dana bez automobila, tijekom čitavog dana u četvrtak 22. rujna, putnici Mađarskih željeznica (MÁV) mogu putovati neograničenim brojem vlakova u vagonima drugog razreda i na svim željezničkim linijama. Dovoljno je kupiti jednu kartu za vlak ili koristiti važeću pretplatnu kartu, uključujući i zonske karte u tramvajskom prijevozu.

„Na Europski dan bez automobila, u četvrtak 22. rujna, jedna karta za vlak će uz određena ograničenja vrijediti za cjelodnevno putovanje, i to za bilo koju udaljenost i u bilo kojem vlaku u Mađarskoj“, najavio je u ponedjeljak na svojoj Facebook stranici državni tajnik za promet u mađarskom ministarstvu tehnologije i industrije Vitézy Dávid. Putnici koji u četvrtak kupe međugradsku kartu na linijama MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV i/ili MÁV-HÉV, i to za bilo koju udaljenost, željeznicom će do kraja dana moći putovati cijelom zemljom.

Pritom nije potrebno doplatiti razliku u cijeni za vožnju brzim vlakovima, što se ipak ne odnosi na putovanje IC vlakovima te vožnju u prvom razredu. Karte za putovanja kraća od 100 kilometara vrijedit će samo četiri sata, a mogu se koristiti do kraja dana 22. rujna. Detaljne informacije o ovoj pogodnosti u željezničkom prijevozu objavljene su na stranicama Mađarskih željeznica (MÁV).

Cilj mađarske vlade je postići potpunu klimatsku neutralnost do 2050. godine, u čemu željeznica igra ključnu ulogu jer je promet u toj zemlji odgovoran za jednu petinu štetnih emisija.

Mađarsko ministarstvo tehnologije i industrije najavilo je ukupno 180 milijuna forinti kao potporu lokalnim zajednicama za poticanje održive mobilnosti.

„Zahvaljujući vladinim mjerama, sve više ljudi zna za ekološki prihvatljive i održive mogućnosti gradskog prijevoza i koristi ih. Osim toga, mađarska su naselja iz godine u godinu sve otvorenija za programe koji promoviraju ekološki prihvatljiv prijevoz i potiču zaštitu zdravlja, a koja doprinose postizanju našeg cilja smanjenja emisija ugljikovog dioksida sadržanog u Akcijskom planu zaštite klime i prirode.“ - kazao je mađarski ministar tehnologije i industrije László Palkovics.

Potporu su od 7.-16. rujna mogle zatražiti jedinice lokalne samouprave ili organizacije u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, i to za organizaciju edukacijskih programa vezanih uz Europski tjedan mobilnosti i Europski dan bez automobila. Naselja tako mogu dobiti potporu ovisno o broju stanovnika, od 500.000 HUF za naselja s manje od 5.000 stanovnika do dva milijuna HUF za gradove s više od 50.000 stanovnika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Varaždin: Bogat program Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Udruga Varaždinski biciklisti nositelj je programa obilježavanja 21. Europskog tjedna mobilnosti (European Mobility Week) u Varaždinu. Ciljevi udruge su promicanje biciklističke kulture, zalaganje za poboljšanje biciklističke infrastrukture i povećanje sigurnosti biciklista u prometu na varaždinskom području.

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2022.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER