Ove subote održava se 11. Splitska biciklijada

Zbog najave lošeg vremena za nedjelju 25. rujna, Splitska biciklijada će se održati dan ranije, u subotu 24. rujna. Program bez promjene!

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u subotu 24. rujna 2022. godine organizira 11. Splitsku biciklijadu s početkom u 16 sati.

Program 11. Splitske biciklijade podijeljen je u dva dijela. Prvi obuhvaća bicikliranje zadanom rutom od crkve sv. Frane do Đardina od 16 sati, a drugi tradicionalno okupljanje u Đardinu oko 17 sati uz popratni zabavni program koji će uključivati tombolu, biciklističku alku i glazbeni program.

  • Foto: Udruga Sunce

„Svi sudionici biciklijade imat će priliku u zabavnom dijelu programa osvojiti preko 40 pojedinačnih nagrada koje smo pripremili u suradnji s našim pokroviteljima i partnerima“, kazala je Tihana Arapović, stručna suradnica u Udruzi Sunce i organizatorica biciklijade.

Pravo na osvajanje nagrade imaju svi sudionici koji se 24. rujna registriraju i bicikliraju zadanom rutom. Registracija biciklista započinje u 15:30 sati kod crkve sv. Frane, a prethodnu prijavu za sudjelovanje potrebno je izvršiti putem sljedeće poveznice.

  • Foto: Udruga Sunce

11. Splitska biciklijada kretat će se sljedećom rutom:

  • START: Crkva sv. Frane
  • RUTA: Trumbićeva obala, Šetalište Ivana Meštrovića, Šetalište Marina Tartaglie, Ulica Antuna Gustava Matoša, Ulica Jerolima Kavanjina, Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana Gundulića, Ulica Dujma Mikačića, Bihaćka ulica, Livanjska ulica, Sinjska ulica, Zagrebačka ulica, oko Đardina
  • CILJ: Đardin

„Nemate bicikl, a želite sudjelovati, mi i za to imamo rješenje! Na dan održavanja biciklijade u vremenu od 15 do 21 sat Split parking svim građanima starijim od 18 godina omogućava besplatan najam Nextbike bicikala uz korištenje Nextbike aplikacije“, poručuju iz Udruge Sunce.

„Isto tako, željela bih naglasiti da ako dolazite na biciklijadu s otoka splitskog plovnog područja, na dan održavanja možete iskoristiti 30 % popusta na osnovnu tarifu karata Jadrolinije za osobe i vozila“, dodala je Tihana Arapović.

Zabavni program Splitske biciklijade počet će u 17 sati u Đardinu uz voditelja, dok će se na informativnim štandovima svi zainteresirani građani moći upoznati s radom Udruge Sunce, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te uplatiti donacije. „Vaša članarina direktna je podrška zaštiti prirode i okoliša te doprinos održivom razvoju“, istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

  • Foto: Udruga Sunce

Na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Udruge Sunce, naučit će vas kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i kako se ostvaruje koje će rado podijeliti sa svima.

„Moramo osvijestiti da se srdela ne može sama izboriti za čisto more, kao što se ni okoliš ne može sam zaštititi ako je ugrožen, zato mi možemo dati glas okolišu i utjecati na razvoj ovih prava u Republici Hrvatskoj“, rekla je Hajdi Biuk, stručna suradnica pravnica Sunca.

Sunce organizacijom biciklijade primarno želi skrenuti pozornost građana i odgovornih osoba na sve veći problem prometnih gužvi koji se može riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza.

  • Foto: Udruga Sunce

„Broj biciklist(ic)a u gradu Splitu svake godine raste, a to prijevozno sredstvo, uz stanovnike našeg grada, sve više koriste i turisti – kako domaći, tako i oni strani, tim više što je Split dobio postaje za iznajmljivanje bicikala, kao i nove biciklističke staze. Sunce će, kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa, a time i turizma“, izjavila je Gabrijela Medunić-Orlić.

Europski tjedan mobilnosti kampanja je Europske komisije koja se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna te potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. S ovogodišnjom temom „Bolja povezanost“ nastoji se povezati svaki aspekt održivog prometa u urbanom okruženju, a koji može povezati ljude, mjesta, logističke izazove i politiku. Komplementarno ovoj kampanji, primarni cilj Europskog dana bez automobila je promocija održivih oblika transporta.

„Želimo i ove godine što više građana vidjeti na biciklu i zajednički poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture i načinima poticanja aktivne mobilnosti“, zaključila je Medunić-Orlić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

9. Splitska biciklijada održat će se 27. rujna

Ovogodišnja 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split kreće u nedjelju 27. rujna 2020. u 16.00 sati. Vozi se od Spinutskih vrata preko Marjana, a cilj je na Zvončacu.

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER