10. Splitska biciklijada održava se od 16.-22. rujna

Program počinje 16. rujna postavljanjem štanda na Marjanskim vratima

Udruga Sunce organizira 10. Splitsku biciklijadu povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila

Ovogodišnji 20. Europski tjedan mobilnosti za cilj ima podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti s motom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ te promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila, Udruga Sunce organizira 10. Splitsku biciklijadu. S obzirom na ograničenja kojima podliježu javna događanja zbog epidemiološke situacije, Splitska biciklijada obilježit će se na malo drugačiji način, bez javnog događanja i zajedničke vožnje ulicama grada kao prijašnjih godina. Ipak, poželjno je vidjeti što više građana na biciklu i zajednički poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture i načinima poticanja aktivne mobilnosti.

Udruga Sunce stoga poziva sve Splićanke i Splićane da se u tjednu od 16. do 22. rujna voze biciklom na posao, do najdražeg kafića, na plažu ili samo rekreativno, i putem fotografijom ili video snimkom zabilježe sve probleme, ali i dobra već provedena rješenja, kao i vlastite prijedloge povezane s biciklističkom infrastrukturom i tako sudjeluju u promjeni slike grada.

Udruga Sunce najbolje objave nagradit će s preko 20 različitih nagrada pokrovitelja i partnera, a prijedloge i pohvale prenijet će Radnoj skupini za izradu Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine u čijem radu sudjeluje. Kako biste ostvarili pravo na nagradu, fotografije i/ili video snimke potrebno je podijeliti kao objavu na Facebooku ili Instagramu te pritom označiti Udrugu Sunce.

Udruge Sunce program Europskog tjedna mobilnosti službeno počinje postavljanjem štanda na Marjanskim vratima, dana 16. rujna od 17 do 19 sati, na kojem će volonterke Europskih snaga solidarnosti svim prisutnim biciklisti(ca)ma dijeliti voće.

Ostaci voća će se na navedenoj lokaciji odlagati za kompostiranje u spremnicima za biootpad a uz podjelu brošura svi zainteresirani će se moći educirati o primjeni komposta (humusa) i raznim načinima kompostiranja.

Ovogodišnja 10. Splitska biciklijada završit će na sam Dan bez automobila, 22. rujna, kada će sudionici moći podići svoje nagrade na štandu Udruge Sunce, postavljenom na splitskoj rivi - na dnu Marmontove ulice, u vremenu od 17 do 20 sati.

Na oba događanja svi zainteresirani građani moći će se upoznati s radom Udruge Sunce, učlaniti se, donirati i time doprinijeti radu udruge.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

9. Splitska biciklijada održat će se 27. rujna

Ovogodišnja 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split kreće u nedjelju 27. rujna 2020. u 16.00 sati. Vozi se od Spinutskih vrata preko Marjana, a cilj je na Zvončacu.

Ove subote održava se 11. Splitska biciklijada

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u subotu 24. rujna 2022. godine organizira 11. Splitsku biciklijadu s početkom u 16 sati.

Na 12. Splitskoj biciklijadi sudjelovalo oko 200 sudionica i sudionika

Splićanke i Splićani bicikliranjem su ponovno iskazali svoje mišljenje o održivoj mobilnosti i potrebi njenog daljnjeg razvoja. U nedjelju 17. rujna splitskim ulicama bicikliralo je oko 200 ljubitelj(ic)a biciklizma. U organizaciji udruge Sunce, tradicionalnom Splitskom biciklijadom naglašena je važnost suočavanja s klimatskom krizom i pružanja prilike za promišljanje o utjecaju prometa na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER