Tunel Grič postao tunel Pupoljaka

Umjetnička upcycling priča: Prođite tunelom Pupoljaka i razgledajte jednu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju

U sklopu novog projekta UpArt, u tunelu Grič niknula je umjetnička instalacija Pupoljci koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta

Rad je inspiriran nježnim motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, dok je s druge strane u potpunosti izrađen od otpadnih predmeta kojima ju svakodnevno opterećujemo. Riječ je o prvoj u nizu intervencija u javnom prostoru kojima će UpArt istraživati ekološki pristup u umjetnosti, a predstavlja se kao dio umjetničke platforme Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Ovu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju možete razgledati do 25. rujna.

UpArt je zamišljen kao projekt održive umjetnosti u javnom prostoru koji kroz umjetničke instalacije, s fokusom na recikliranje i upcycling predmeta, progovara o temama koje povezuju potrošnju, transformaciju i okoliš. Pokreće ga Ana Mikin, koja stoji iza niza kulturno-turističkih projekta, uključujući i poznati umjetnički projekt Okolo, te uz kulturni sektor, godinama djeluje i u području održivog razvoja. Zajedno s umjetnicom Jelenom Petric, koja u svom radu prednost daje iskorištenim materijalima ili pak onima koje pronalazi u okolišu, među ostalim i dobitnicom Nagrade mladoj umjetnici 54. Zagrebačkog salona, započinje ovu novu umjetničku upcycling priču.

„Ideja je bila spojiti etiku i estetiku kroz transformaciju otpadnih materijala u vizualno atraktivan umjetnički rad. No, prvenstveno smo željele istražiti svestranost iskorištenih predmeta i predstaviti ih u drugačijem svjetlu, odnosno naglasiti njihov potencijal pretvorbe u nešto novo, korisno i lijepo. Pokazati kako možemo produžiti život svakodnevnim predmetima koji nam više ne služe, dati im novu svrhu i pretvoriti ih u medij za izražavanje umjetničke ideje s porukom.“ – kažu Ana Mikin i Jelena Petric.

Instalacija ujedno i pruža osvrt na potrošačko društvo te preispituje održivost i ekološki utjecaj vlastitih potrošačkih navika u svakodnevnom životu, ali i samog umjetničkog procesa. Upravo je potonjem autorski tim posvetio veliku pažnju s ciljem minimiziranja ekološkog otiska. Pupoljci su tako nastali isključivo od odbačenih plastičnih vrećica i cerada te neupotrebljivih kišobrana koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav materijal se prikupljao pješke ili biciklima i obrađivao ručno, uz pomoć tek jednog kućanskog aparata. Također, instalacija je osmišljena na način da se nakon izlaganja lako može prenamijeniti bez stvaranja dodatnog otpada.

Projekt se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Umjetničku instalaciju potpisuje autorski tim koji čine Ana Mikin i Jelena Petric, uz podršku Marte Grbešić u realizaciji. Za oblikovanje svjetla zadužena je Vesna Kolarec, a iza zvuka stoji Damir Šimunović.

Više informacija i fotografija možete potražiti na Instagramu.

Podsjetimo, u Zagrebu se do 4. rujna provodila akcija prikupljanja iskorištenih i odbačenih predmeta, odnosno iskorištenih bijelih plastičnih vrećica bez natpisa i starih ili potrganih kišobrana za potrebe izrade umjetničke instalacije u sklopu novog projekta UpArt s fokusom na recikliranje i upcycling. Prikupljeni predmeti pretvoreni su u umjetnički rad pa su tako u ovoj upcycling priči sudjelovali i sami građani koji se sada na najljepši način mogu uvjeriti u mogućnosti ponovne uporabe i potencijal transformacije iskorištenih predmeta u umjetnički rad.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zeleni zid od glinenog crijepa omogućava prirodno hlađenje

Indijska arhitektonska tvrtka Manoj Patel Design Studio je u svom posljednjem projektu upciklirala lokalno proizvedeni crijep od pečene gline i stvorila zeleni zid s prirodnim prednostima hlađenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER