Ženski pogled na kretanje gradom – problemi, ideje, rješenja

Tribina se održava u petak 16. rujna 2022. u KIC-u Zagreb

ODRAZ se pridružuje obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti tribinom koja stavlja naglasak na potrebe žena prilikom kretanja gradom

Tribinu organizira ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u suradnji s Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo (Odjel za promicanje ljudskih prava i civilno društvo) Grada Zagreba, a održat će se u petak 16. rujna 2022. od 13 do 15 sati u prostoru Kulturno informativnog centra u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Promjene u javnom gradskom prostoru pokazale su na koji način mobilnost utječe na našu svakodnevicu i kvalitetu života te koliko su različita stajališta o tome kako bi mobilnost trebala izgledati. Pritom svatko ima svoje poteškoće i svoje potrebe u prometu, bilo da su pješaci, biciklisti, korisnici javnog prijevoza ili osobnog automobila.

Za razliku od rasprava koje naglasak stavljaju na vrste prijevoza, u ovoj tribini fokus je na potrebe žena – kako se kreću, na koje poteškoće nailaze, zašto se u prometu često osjećaju nesigurno.

>>> Pročitajte još >>> Uključite se u Europski tjedan održivog razvoja 2022. i prijavite svoje aktivnosti!

Na tribini će Jana Radić iz Grada Zagreba (Odjel za promicanje ljudskih prava i civilno društvo) predstaviti Akcijski plan Grada Zagreba za provedbu Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini za razdoblje 2021. do 2025. Snježana Kovač, psihologinja u Školi za cestovni promet predstavit će rezultate istraživanja „Tko su bolji vozači: žene ili muškarci?”, dok će mobilnu aplikaciju Safecity predstaviti Dunja Bonacci Skenderović iz Inicijative Safecity Croatia.

Pridružite se, podijelite svoja iskustva, postavite pitanja i dajte prijedloge kako bi naposljetku omogućili bolju i sigurniju mobilnost za sve sudionike u prometu.

Sudjelovanje na tribini možete prijaviti do 15. rujna putem sljedećeg online obrasca.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2022.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Europski tjedan mobilnosti u Rimu počeo besplatnim javnim prijevozom za sve

„Danas je besplatan prijevoz za sve: vozite se javnim prijevozom, obiđite grad, pogledajte ljepote Rima. Tako započinjemo Europski tjedan mobilnosti koji nas usmjerava prema gradu o kakvom sanjamo: zelenijem, održivijem i ugodnijem za život“, kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER