Predsjednici Slovenije i Austrije pokrovitelji međunarodne konferencije Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Konferencija se održava na prvu obljetnicu UNESCO-vog prepoznavanja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvane Europske Amazone

Više od 120 znanstvenika koji se bave očuvanjem prirode, djelatnika javnih ustanova, nevladinih organizacija i lokalnih partnera, okupilo se u Bad Radkersburgu na trodnevnoj konferenciji „Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav".

S obzirom da se paralelno održava u dvije države – Sloveniji (dvorac u Gornjoj Radgoni) i Austriji (Zenerhaus u Bad Radkersburgu), konferencija ima dva počasna domaćina – predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije, dr. Alexandera Van der Bellena. Konferencija je sinoć otvorena večerom dobrodošlice i proslavom prve godišnjice od kada je UNESCO priznao ovaj rezervat biosfere.

Ušće Mure u Dravu, dio Europske Amazone © Ante Gugić

Prvi svjetski „Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav” (PRB MDD) predstavlja model prekogranične suradnje u očuvanju i održivosti regionalnog razvoja. Ova konferencija, organizirana u okviru Interreg projekta „Zaštita i obnova ekološke povezanosti na koridoru Mura-Drava-Dunav kroz međusektorsku suradnju“ (lifelineMDD), okupila je brojne znanstvenike koji zajedno rade na očuvanju tog područja. Od prezentiranja svojih programa očuvanja prirode, preko upoznavanja s ljepotama prirode kroz izlete, do neformalne razmjene znanja, sudionici konferencije će do četvrtka boraviti u ovim dvjema zemljama koje su zajedničkim snagama ponudile svoje domaćinstvo onima koji rade na očuvanju Europske Amazone. Među sudionicima su i predstavnici hrvatskih institucija i nevladinih organizacija.

>>> Pročitajte još >>> Europska Amazona proglašena prvim svjetskim petodržavnim rezervatom biosfere!

„Iako slavljenička, jer godinu je dana otkako je UNESCO prepoznao Europsku Amazonu, ova je konferencija ujedno i završna konferencija našeg lifeline MDD projekta tijekom kojeg je 12 projektnih i 17 pridruženih partnera iz pet zemalja marljivo radilo na znanstvenim studijama, mjerama očuvanja, razvoju vodećih dokumenata poput alata za obnovu, obrazovnim aktivnostima i konceptima za buduće uključivanje dionika. Vjerujemo da će rezultati projekta predstavljeni na ovoj konferenciji poslužiti kao potpora za nadogradnju i provedbu inicijative 'Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav' u budućnosti“, izjavila je koordinatorica projekta u Hrvatskoj, Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Mrtvica Čambina uz rijeku Dravu © Ante Gugić

Cilj projekta lifelineMDD bio je pripremiti integriranu strategiju obnove prekograničnog riječnog koridora za tri rijeke u pet zemalja, temeljenu na znanstvenom istraživanju, pilot mjerama i međusektorskom učenju. Ovom konferencijom postavljeni su dobri temelji za bolju komunikaciju među dionicima područja Europske Amazone od raznih organizacija, sveučilišta i instituta za zaštitu prirode, do javnih tijela i lokalnih zajednica.

„Projekt lifelineMDD obilježili smo i realizirali zajedničkim snagama”, kaže Ivana Korn Varga. Tijekom konferencije naglašena je potreba dodatnog budućeg djelovanja za zaštitu ovog područja. „U svjetlu klimatskih promjena i stalnih prijetnji poput malih hidroelektrana, upravljanja rijekama ili iskorištavanja nanosa, ponovno je vrijeme za akciju i nove aktivnosti za očuvanje ovog riječnog područja”, dodaje Korn Varga.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2023.: „Ubrzavanje promjena“

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već tridesetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

WWF Adria: Europska Amazona – zalog za zelenu budućnost

Europska Amazona, kako se naziva područje budućeg 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, iznimno je područje bioraznolikosti i kulturne baštine koje je nažalost stalno ugroženo zbog loših praksa poput iskapanja sedimenta

WWF osigurao gotovo pet milijuna eura za revitalizaciju četiri područja u Europskoj Amazoni

Revitalizacija rijeka glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obilježava još od 1971. godine. Upravo je revitalizacija određenih riječnih područja u Europskoj Amazoni rezultat koji svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi postići kroz svoj novi projekt čija vrijednost iznosi gotovo pet milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER