WWF Adria: Europska Amazona – zalog za zelenu budućnost

„Iako je riječ o jako važnom i zaštićenom području, loše prakse poput iskapanja sedimenta iz rijeke Drave i dalje se nastavljaju."

Europska Amazona, kako se naziva područje budućeg 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, iznimno je područje bioraznolikosti i kulturne baštine koje je nažalost stalno ugroženo zbog loših praksa poput iskapanja sedimenta

WWF s partnerima već osmu godinu 14. srpnja obilježava Dan Europske Amazone kako bi skrenuo pažnju na važnost očuvanja i zaštite jedinstvenog riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava, koji se prostire duž Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Ne samo da je područje tzv. Europske Amazone dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već gotovo milijun stanovnika ovisi o Muri, Dravi i Dunavu.

Danas je važnije nego ikada istaknuti važnost očuvanih i zdravih rijeka te njihovih brojnih koristi koje pružaju ljudima. Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju opskrbu pitkom vodom, dok iznimni riječni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

„Iako je riječ o jako važnom i zaštićenom području, loše prakse poput iskapanja sedimenta iz rijeke Drave i dalje se nastavljaju. Donosioci odluka moraju shvatiti da uništavanjem prirode i okoliša direktno ugrožavaju našu budućnost, ali i budućnost svih budućih generacija“, istaknula je Branka Španiček iz WWF Adrije. Španiček također ističe kako je pri tome važna suradnja i sinergija različitih sektora i dionika – od sektora zaštite prirode i upravljanja vodama, preko lokalnog stanovništva i organizacija civilnog društva do donosioca odluka.

Prošlog tjedna započet projekt lifelineMDD upravo u fokus stavlja suradnju i razmjenu znanja svih aktera uključenih u upravljanje rijekama kako bi zajedničkim naporima kroz obnovu rijeka ponovno povezao liniju života dunavskog sliva – Europsku Amazonu, tj. rijeke i riječni okoliš budućeg UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

WWF Adria / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Mura, Drava i Dunav dio globalnog cilja obnove 300.000 kilometara rijeka

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana voda ističe se potreba hitnog rješavanja krize u vezi s vodom. Na dan kada započinje prva UN-ova Konferencija o vodama u posljednjih 46 godina, sve je jasnije da se šesti Cilj održivog razvoja (SDG 6): čista voda i sanitarni uvjeti za sve do 2030. – neće ostvariti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER