Rim: Novi uvjeti za pružatelje usluga sustava javnih bicikala i e-romobila

Smanjuje se broj pružatelja usluga te ograničava broj električnih bicikala i romobila u središnjem dijelu grada

Krajem kolovoza rimska gradska uprava objavila je nove uvjete za odabir pružatelja usluga sustava javnih bicikala i e-romobila od 1. siječnja 2023. godine.

Uvjeti su definirani prema ranije odobrenim smjernicama, a glavna novost je što će trogodišnja koncesija biti odobrena trojici pružatelja usluga sustava javnih bicikala, odnosno električnih romobila, umjesto sadašnjih sedam. Novi operateri bit će odabrani na javnom natječaju na koji se mogu prijaviti tvrtke koje ove usluge već pružaju u gradu s najmanje 750.000 stanovnika te raspolažu s najmanje 500 bicikala, odnosno tisuću e-romobila.

Prema novim pravilima, brzina kretanja javnih bicikala bit će ograničena na 25 km/h, a svaki od njih treba imati metalnu pločicu s QR kodom koji omogućuje trenutnu identifikaciju putem elektroničkih uređaja. Također, određena su i područja grada u kojima će se moći postavljati stanice s javnim biciklima, kao i maksimalan broj bicikala u pojedinim dijelovima grada koji će se elektronički kontrolirati svakih 60 minuta. Iznajmljivanje bicikala bit će omogućeno i maloljetnicima, za razliku od e-romobila, uz obvezu registracije s osobnom iskaznicom.

  • Gabriella Clare Marino / Unsplash

Svaki od tri nova pružatelja usluga sustava javnih bicikala plaćat će mjesečnu naknadu u visini od jednog do četiri eura po biciklu, i to za najmanje 2500, odnosno najviše 3000 bicikala, iako se ukupan broj bicikala naknadno može povećati na 4500.

Isti uvjeti predviđeni su i za pružatelje usluga e-romobila, kojih u središnjem dijelu grada može biti najviše 3000. Maksimalna brzina kretanja e-romobila ograničena je na 20 km/h, odnosno 6 km/h u pješačkim zonama, a iznajmljivanje je moguće samo punoljetnim osobama uz obvezu registracije s osobnom iskaznicom.

  • Mark Harpur / Unsplash

Pri odabiru pružatelja usluga sustava javnih bicikala i e-romobila prednost će imati oni koji ponude kvalitetan sustav održavanja i kontrole voznog parka te korisničke podrške, mogućnost ponude sezonskih karata, kao i popuste za korisnike javnog prijevoza.

Rimska gradska uprava je za pružatelje usluga propisala i mjere za slučaj nepridržavanja uvjeta koje podrazumijevaju sedam dana suspenzije za prvo kršenje do raskidanja koncesije za najozbiljnije slučajeve kršenja uvjeta.

Grad Rim tako nastavlja s planom racionalizacije usluga mobilnosti. Električni bicikli i romobili i dalje će imati važnu ulogu u razvoju održive urbane mobilnosti, pružajući mogućnost za kratka i brza putovanja brojnim vrstama korisnika, ali u skladu s jasno propisanim pravilima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pula dobila sustav javnih e-romobila i bicikala

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio cjelovit sustav za mikromobilnost. Taj sustav kojim upravlja Sustav javnih bicikala, obuhvaća 150 električnih romobila, 15 klasičnih i 15 električnih bicikala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER