Pula dobila sustav javnih e-romobila i bicikala

Za održavanje e-romobila i električnih bicikala zadužena je tvrtka Sustav javnih bicikala

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio cjelovit sustav za mikromobilnost. Taj sustav kojim upravlja Sustav javnih bicikala, obuhvaća 150 električnih romobila, 15 klasičnih i 15 električnih bicikala.

Ova vrsta mikromobilnosti predstavlja nadogradnju javnom gradskom prijevozu koja gradove rasterećuje prometa osobnim vozilima i štiti okoliš. Stanovnici i gosti Pule sada će se širim središtem grada moći kretati lakše bez emisije štetnih plinova.

„U središtima gradova diljem Europe sve je manje mjesta za automobile. Prometnice i parkirališta postaju preopterećeni. To se u gradovima uz hrvatsku obalu Jadrana posebno osjeti tijekom turističke sezone. Zbog toga je Pula svojim građanima i turistima odlučila ponuditi alternativu – mobilnost pomoću sustava javnih e-romobila i bicikala. Vjerujemo kako će mnogi prepoznati prednosti takvog kretanja gradom. Građanima naši romobili i bicikli mogu pomoći u obavljanju svakodnevnih obveza, a turistima pružiti jedinstven doživljaj pulske arhitekture, povijesti i kulture bez emisije štetnih plinova“, kazao je Ante Gustin, direktor Sustava javnih bicikala.

© Manuel Paljuh

Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon skinuti aplikaciju TIER, a za korištenje bicikala aplikaciju Nextbike. Građani do 30. srpnja 2022. godine besplatno mogu isprobati korištenje romobila pomoću koda „GOPULA“. Nakon izrade računa na aplikaciji TIER, taj im kod omogućuje dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.

„Građani su se diljem zemlje već navikli na korištenje javnih bicikala, no javni električni romobili novost su za koju vjerujemo da će ih, u kombinaciji s drugim prijevoznim sredstvima, oduševiti. TIER je u Europi vodeći pružatelj usluga mikromobilnosti. Riječ je o tvrtki koja je posvećena stvaranju jednostavnih, lako dostupnih i pristupačnih rješenja za urbanu mobilnost. Mobilnom se aplikacijom romobili i bicikli lociraju i otključavaju, a cijena ovisi o vremenu korištenja. Mi vodimo brigu o punjenju baterija te održavanju romobila i bicikala“, pojasnio je Gustin te je ujedno izrazio nadu kako će za sličnim rješenjima posegnuti što više gradova na obali te oni u unutrašnjosti koji teže statusu pametnog grada.

Način korištenja i plaćanje

Kao što je već navedeno, za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon preuzeti aplikaciju TIER, a za korištenje električnih bicikala aplikaciju Nextbike. Aplikacijom se romobil ili bicikl locira na mapi i otključava skeniranjem QR koda. Za završetak vožnje potrebno je pratiti upute unutar aplikacije i sigurno parkirati romobil na nogaru i završiti najam unutar aplikacije. Prilikom prvog pokretanja aplikacija će prikazati kratke upute za korištenje, a korisnici romobil smiju ostaviti samo na lokacijama na kojima neće smetati ni jednom sudioniku u prometu.

Uz godišnju pretplatu od 200 kuna, javni električni i klasični bicikli mogu se neograničeno koristiti do 30 minuta za svaki najam tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena za pola sata korištenja iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl. Cijena za otključavanje električnog romobila iznosi 7,50 kuna, a po minuti njegova korištenja dodatno se naplaćuje 1,80 kuna. Stalni korisnici mogu odabrati mjesečnu pretplatu kojom s jednokratno uplaćenih 40 kuna dobivaju neograničeni broj besplatnih otključavanja te plaćaju samo minute korištenja.

© Manuel Paljuh

Lokacije najma i parkiranja

U suradnji s Gradom Pulom definirana je zona gdje se romobili mogu pronaći i unajmiti. Ona je označena sivom bojom i obuhvaća šire područje Pule. Zona centra gdje se romobili ne smiju parkirati te nije moguće završiti najam, označena je crvenom bojom i prekriženim znakom P. Unutar te zone postoji 10 na aplikaciji točno označenih lokacija, prepoznatljivih po plavom znaku P, gdje su završetak najma i parkiranje mogući. Lokacije za parking u centru s obzirom na veliki interes dodatno će se širiti. Unutar pješačke zone u gradskom središtu koja je u aplikaciji označena žutom bojom, brzina kretanja električnih romobila ograničena je na 10 km/h zbog brige o drugim sudionicima u prometu.

Električne bicikle moguće je pronaći na lokacijama: Centar Pule, Autobusni kolodvor, Tržnica, Verudela, Tržnica Veruda, Kamp Stoja.

Svi električni romobili i bicikli opremljeni su GPS uređajem kako bi se mogli pratiti i locirati. Brzina električnih romobila je ograničena na 25 km/h. Maksimalni domet romobila s punom električnom baterijom je 30 km, a električnih bicikala 80 km, no stvarni domet ovisi o terenu po kojem se vozi. Tvrtka Sustav javnih bicikala zadužena je za održavanje romobila i električnih bicikala te punjenje i brigu da oprema bude na usluzi građanima i turistima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dogodine dobiva tri tisuće novih WienMobil bicikala

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien će građanima glavnog austrijskog grada uskoro nuditi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenit će dosadašnji sustav Citybike, a kao novi operater izabran je Nextbike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER