Korisnici bečkog sustava javnih bicikala u dvije godine prešli 2,7 milijuna kilometara

WienMobil: Druga godišnjica usluge bečkog javnog prijevoza na dva kotača proslavljena uz sjajne rezultate

Sustav javnih bicikala bečkog javnog prijevoznika Wiener Linien omogućuje kretanje gradom na zdrav i klimatski prihvatljiv način, a usluga dijeljenja bicikala WienMobil u samo dvije godine postala je lako dostupna na području cijelog grada.

Tijekom 2022. godine diljem Beča postavljeno je ukupno 240 WienMobil stanica čime je 3 000 bicikala – 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu – dostupno u svih 23 bečkih okruga. Usluga je izvrsno prihvaćena, a broj korisnika konstantno raste. Nova WienMobil usluga pokrenuta je u travnju 2022., a u prvih mjesec dana za korištenje se prijavilo 13 000 Bečanki i Bečana. Krajem prve godine sustav je imao 93 000 korisnika, a bicikli su posuđeni 300 000 puta. Tijekom druge godine ostvareno je već 794 000 vožnji, a sustav trenutačno ima 215 000 registriranih korisnika.

 

  • Lijevo: Peter Hanke i Alexandra Reinagl na WienMobil stanici uz Bečku državnu operu © Stadt Wien | David Bohmann / Desno: WienMobil stanica u bečkoj četvrti Sonnwendviertel © Ekovjesnik

Gotovo 1,1 milijun iznajmljivanja i više od 2,7 milijuna prijeđenih kilometara

„Bicikli sustava WienMobil savršena su nadopuna javnom prijevozu, a Bečankama i Bečanima omogućuju brzu i pouzdanu vožnju gradom na klimatski prihvatljiv način. Drago mi je da se usluga dobro koristi i postaje sve popularnija. WienMobil bicikli su potpuni uspjeh, a njihovo iznajmljivanje se više nego udvostručilo.” – izjavio je Peter Hanke, bečki gradski vijećnik zadužen za javni prijevoz.

 

  • WienMobil stanice na trgu Schwedenplatz i u trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße © Ekovjesnik

Najpopularnija WienMobil stanica je bečki Glavni kolodvor

WienMobil stanice postavljene su diljem grada i na svim važnim prometnim čvorištima. Najveći broj iznajmljivanja bicikala (ukupno 29 000) zabilježen je na stanici koja se nalazi uz bečki Glavni kolodvor, a vrlo su popularne i stanice u blizini Bečke državne opere te željezničkih postaja Praterstern i Handelskai. Studenti su među najbrojnijim biciklistima, a stanica WU-Campus uz Bečko ekonomsko i poslovno sveučilište na petom je mjestu po broju iznajmljivanja.

„Tri četvrtine Bečana svakodnevno putuje na ekološki prihvatljiv način: voze se javnim prijevozom i biciklom ili pješače. Udio biciklista u Beču stalno raste, a osobito mi je drago što našom uslugom na vožnju biciklom potičemo sve veći broj građana.“ – kazala je izvršna direktorica bečkog poduzeća Wiener Linien Alexandra Reinagl.

>>> Pročitajte još >>> 74 posto Bečana i Bečanki svakodnevno koristi javni prijevoz, pješači i biciklira

  • © Wiener Linien

Kao što smo već izvijestili, 32 posto Bečanki i Bečana svakodnevno koristi javni prijevoz, 32 posto ih pješači, a 10 posto vozi bicikl. Ove brojke pokazuju koliko je glavni grad Austrije fokusiran na održivost i da je na dobrom putu da do 2040. godine postane klimatski neutralan.

Iako prava biciklistička sezona počinje u proljeće, Bečani bicikle najviše koriste u srpnju, a najviše bicikliraju nedjeljom. WienMobil bicikli ne doprinose samo boljem zdravlju Bečana, već čine i nešto dobro za okoliš. Određen broj bicikala raspolaže i dodatnim dječjim sjedalom pa se uz roditelje mogu voziti i mala djeca.

Nova usluga WienMobil zamijenila je raniji sustav Citybike, a zahvaljujući bogatom iskustvu u upravljanju sustavom dijeljenja bicikala kao novi operater izabran je Nextbike.

„WienMobil se jako dobro razvio u posljednje dvije godine i postao je neizostavan dio bečke infrastrukture i lokalnog javnog prijevoza. Sustav jasno pokazuje koliko je važna atraktivna integracija u lokalnu mrežu javnog prijevoza kako bi se podržala prometna tranzicija.” – rekao je Marco Weigert iz Nextbikea.

  • WienMobil stanica na trgu Schwedenplatz uz istoimenu stanicu podzemne željeznice © Ekovjesnik

Od ove godine u ponudi i teretni e-bicikli

Bečka biciklistička infrastruktura nastavlja se razvijati, a tijekom tekuće godine Grad Beč realizirat će ukupno 46 projekata i izgraditi gotovo 20 kilometara novih biciklističkih staza. Nadopunjuje se i flota WienMobil bicikala i to s teretnim e-biciklima. Od ove godine u ponudi je i devet električnih teretnih bicikala koji se mogu unajmiti na tri lokacije, a do kraja godine sustav će se nadopuniti s još dva teretna bicikla. I oni se mogu rezervirati putem aplikacije Nextbike, a usluga stoji 2,50 eura za svakih 30 minuta. Redoviti pretplatnici Wiener Linien voze ih uz popust od 50 posto.

  • WienMobil stanica u gradskoj četvrti Sonnwendviertel u bečkom Favoritenu © Ekovjesnik

Ovog vikenda održava se ARGUS Bike Festival

Bečki ljubitelji biciklizma susrest će se ovog vikenda na ARGUS Bike Festivalu na trgu Rathausplatz, gdje će WienMobil imati svoj štand. Novi registrirani korisnici ove usluge imaju idealnu priliku isprobati vožnju WienMobil biciklima uz 2 x 30 besplatnih minuta koje mogu iskoristiti 13. i 14. travnja.

Wiener Linien i Nextbike također pozivaju sve korisnike usluge WienMobil da u što većem broju sudjeluju u tradicionalnoj biciklističkoj vožnji RADpaRADe u nedjelju 14. travnja. Istog dana od 9:00 do 15:00 sati svi bicikli su besplatni za registrirane korisnike.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Riminiju otvoren novi podvožnjak za pješake i bicikliste u ulici Via della Fiera

U subotu 18. svibnja otvoren je novi pješačko-biciklistički podvožnjak u ulici Via della Fiera, u blizini izložbeno-sajamskog centra Rimini Fiera. Riječ je o jednom od zahvata na državnoj cesti SS16 koje financiraju talijanske autoceste Autostrade per l'Italia, a koji omogućuje kvalitetniju povezanost s velikim izložbenim centrom u Riminiju i njegovom željezničkom stanicom.

Beč dogodine dobiva tri tisuće novih WienMobil bicikala

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien će građanima glavnog austrijskog grada uskoro nuditi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenit će dosadašnji sustav Citybike, a kao novi operater izabran je Nextbike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER