Obilježavanje Međunarodnog dana strvinara: Vikend u Belom posvećen supovima

Prva subota u mjesecu rujnu obilježava se kao Međunarodni dan strvinara (International Vulture Awareness Day – IVAD)

Na Međunarodni dan strvinara, u subotu 3. rujna 2022. godine, u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu predstavit će se novi projekt zaštite bjeloglavih supova LIFE SUPport.

Vodeći partner na projektu LIFE SUPport je Udruga BIOM, a partneri su Javna ustanova „Priroda“ Primorsko-goranske županije, Poljoprivredna zadruga „Otok Krk“, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation, a pridruženi je partner Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Projekt LIFE SUPport vrijedan je 2,16 milijuna eura, sufinanciran je iz programa LIFE Europske unije te će se provoditi do kraja 2027. godine.

U povodu Međunarodnog dana strvinara građani ovog vikenda imaju slobodan ulaz u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli. Ondje ih tijekom subote i nedjelje 3. i 4. rujna 2022. od 10 do 18 sati očekuje bogat edukativni program o najvećim pticama u Hrvatskoj, kao i mogućnost upoznavanja s novim projektom zaštite bjeloglavih supova LIFE SUPport.

Najmlađe posjetitelje očekuju zanimljive poučne igre „Oboji i zavrti, zaposleni prsti“ te „Od jaja do leta, od Kvarnera do svijeta“.

U nedjelju 4. rujna od 10 do 14 sati bit će organizirano oslikavanje lica „Lice na lice s prirodom“ kada će se lica zainteresirane djece oslikavati motivima supova te prirode s kojom su supovi povezani.

Međunarodni dan strvinara tradicionalno se organizira prve subote u rujnu sa svrhom upoznavanja građana s važnom ulogom ptica strvinara u prirodi te važnošću njihove zaštite. Javna ustanova „Priroda“ trenutačno se u Oporavilištu skrbi za deset bjeloglavih supova, a u sklopu „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ je nedavno otvorena i novouređena „bolnica“ za supove. Naime, uređene su unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb supova te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema, dok je za skladištenje dovoljnih količina hrane za supove tijekom oporavka u Belom te za cresko hranilište, tzv. „restoran“ za supove nabavljena hladnjača.

Dan strvinara obilježit će se i u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Međunarodni dan strvinara obilježit će se i u Zoološkom vrtu Grada Zagreba i to u subotu 3. rujna 2022. godine edukativnim programom koji će trajati od 11 do 17 sati. U posebnom edukativnom kutku predstavit će se fizičke karakteristike strvinara te sposobnosti koje zahvaljujući njima imaju.

Strvinari imaju nevjerojatan njuh pa strvinu mogu otkriti s velike udaljenosti, a kakav je pak njuh ljudi, posjetitelji će moći provjeriti kroz igru prepoznavanja mirisa. Djeca će svoju kreativnost moći iskazati na radionici izrade bjeloglavih supova od kartona i papira u boji.

Bjeloglavi supovi su najveće ptice u Hrvatskoj koje se danas gnijezde još jedino na Kvarneru, a u njihovom liječenju pomaže i Zoološki vrt Grada Zagreba kao dugogodišnji suradnik Oporavilišta Beli.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Rijeci predstavljen projekt LIFE SUPport kojim se osigurava budućnost bjeloglavih supova u Hrvatskoj

Prvim uvodnim kick-off sastankom u Rijeci, danas je u prostoru Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta za područje grada Rijeke javno predstavljen projekt LIFE SUPport (Osiguravanje budućnosti za bjeloglave supove u Hrvatskoj – Projekt  101074212 — LIFE21-NAT-HR-LIFESUPport), kojem je glavni cilj očuvati i unaprijediti stanje populacije bjeloglavih supova (Gyps fulvus) u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER