Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za srpanj 2022.

Na svim mjernim postajama temperatura zraka bila je viša od prosječne, a najviše odstupanje srednje temperature zraka od 3,0 °C zabilježeno je u Rijeci i Pazinu

Ovogodišnji srpanj bio je topao do ekstremno topao na čitavom području Hrvatske s temperaturama do 3,0 °C višim od prosjeka. Oborinske prilike u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske bile su većinom sušne, a u ostalim dijelovima zemlje normalne, ali s količinama oborine ispod prosjeka, izvijestili su u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako se navodi u klimatskoj ocjeni DHMZ-a, odstupanja srednje temperature zraka u srpnju 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,3 °C (Komiža) do 3,0 °C (Pazin i Rijeka). Na svim mjernim postajama temperatura zraka bila je viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za srpanj 2022. godine bile su u kategorijama: toplo (sjeverni dio središnje Hrvatske, Vis), vrlo toplo (istočna, dijelovi središnje i gorske Hrvatske, veći dio srednje Dalmacije) i ekstremno toplo (okolica Gradišta, zapadni dio središnje Hrvatske, dijelovi gorske Hrvatske, Istra, dijelovi Kvarnera s otocima, sjeverna Dalmacija sa zaleđem, jug srednje Dalmacije, južna Dalmacija).

  • Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za srpanj 2022. / Izvor: DHMZ

Odstupanja količine oborine u srpnju 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. kreću se u rasponu od 15 % višegodišnjeg prosjeka u Dubrovniku (4,0 mm oborine ) do 206 % u Šibeniku (52,2 mm). Analiza odstupanja količina oborine za srpanj 2022. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile ispod prosjeka, a samo u Gospiću i Šibeniku iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u srpnju 2022. godine izražene percentilima DHMZ detaljnije opisuje sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (okolica Bjelovara), vrlo sušno (šira okolica Slavonskog Broda i Bjelovara), sušno (istočna i dijelovi središnje Hrvatske, okolica Karlovca, okolica Zavižana i dijelovi kvarnerskih otoka, okolica Zadra i postaje Split-Marjan), normalno (dijelovi središnje i gorske Hrvatske, Kvarner i dijelovi otoka, Istra, Dalmacija izuzev okolice Zadra, Šibenika i postaje Split-Marjan), kišno (šira okolica Šibenika) i vrlo kišno (okolica Šibenika).

  • Odstupanje količine oborine za srpanj 2022. / Izvor: DHMZ

DHMZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER