Ovogodišnji srpanj u Francuskoj „vrlo vjerojatno“ najsušniji srpanj od 1959.

Météo-France upozorava na dosad najveću sušu u posljednje šezdeset i tri godine

Prema podacima francuske nacionalne meteorološke službe Météo-France, u Francuskoj je od 1. do 25. srpnja 2022. u prosjeku palo svega osam milimetara oborina.

Osim po ekstremnim vrućinama i katastrofalnim požarima, zbog izuzetno malih količina oborina ovogodišnji srpanj će se u Francuskoj „vrlo vjerojatno“ pamtiti i kao najsušniji srpanj još od 1959. godine, upozorila je francuska nacionalna meteorološka služba Météo-France.

„U prosjeku je u Francuskoj od 1. do 25. srpnja palo svega osam milimetara oborina“, kazao je Christian Veil, klimatolog Météo-Francea, te tako potvrdio rekordan manjak oborina od čak 85 %.

S iznimkom nekoliko oluja početkom i krajem mjeseca, oborine su bile rijetke i vrlo niske (često manje od 5 mm), dok ih uopće nije bilo u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala i na Korzici. Situacija bi se do kraja mjeseca mogla malo poboljšati, posebice krajem tjedna zahvaljujući najavljenom pogoršanju vremena na jugu zemlje, ali očekivane količine oborina ipak ne bi trebale bitnije utjecati na povećanje mjesečne količine oborina.

Kišni dani bili su vrlo rijetki, a ukupna količina oborina od 8,1 mm znatno je manja u odnosu na srpanj 2021., kada je zabilježena ukupna prosječna količina od 90,8 mm. Manjak oborina manje je izražen, primjerice, u regiji Île-de-France (18,7 mm ili 60%), za razliku od Korzike (0,6 mm ili 96 %) te u regijama Bretanja i Auvergne gdje iznosi gotovo 95 %.

U Météo-Franceu stoga zaključuju kako je srpanj 2022. na nacionalnoj razini najsušniji mjesec srpanj u razdoblju od 1959.-2022. te općenito drugi najsušniji mjesec iza ožujka 1961. u kojem je zabilježeno 7,8 mm oborina.

Općenito sušna godina

Kako ističu u Météo-Franceu, manjak oborina zabilježen je još od početka godine i kreće se od 25 % u regiama Île-de-France i Limousin do 50 ili čak 55 % na Korzici i u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala.

Posljedica toga je izražena suhoća površinskog tla koja je u kombinaciji s visokim temperaturama pogodovala širenju šumskih požara na obali Atlantika, osobito u departmanima Gironde i Landes u u jugozapadnoj Francuskoj.

  • Pixabay

Osim toga, u velikom broju francuskih departmana donijeta je odluka o ograničenju korištenja vode, dok je u departmanu Alpes-Maritimes u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala korištenje pitke vode ograničeno još od sredine lipnja 2022. Prema podacima objavljenima na portalu Propluvia, problemi s vodoopskrbom nisu zabilježeni u svega nekoliko departmana (Yvelines, Haute-Vienne, Hauts-de-Seine, Paris i Seine-Saint-Denis). Pravilnu primjenu ovih ograničenja nadzire Francuski ured za biološku raznolikost OFB (Office français de la biodiversité), koji je od proglašenja ograničenja, početkom ljeta, proveo 1400 provjera te utvrdio da se poštuju u 80 do 90 % slučajeva.

Početkom kolovoza novi toplinski val

Nakon kratkog ovotjednog predaha, u većem dijelu Francuske ponovno se očekuje porast temperatura i to već ovog vikenda. Južno od linije Bordeaux-Lyon temperature bi od ponedjeljka mogle premašiti 35 °C, a očekuje se kako će vrućina u jugoistočnom dijelu zemlje potrajati nekoliko dana.

U Francuskoj je od 1947. godine zabilježeno 45 toplinskih valova. Posljednji službeno zabilježeni toplinski val dogodio se od 12. do 25. srpnja 2022. Trajao je 14 dana diljem zemlje, što ga po dužini trajanja svrstava na peto mjesto. Toplinski val iz 1983. godine bio je najduži i trajao je čak 23 dana, a slijede ga toplinski valovi iz 2006. (21 dan) te 2003. i 2018. godine (16 dana). Ovogodišnji srpanjski toplinski val ipak je bio treći najintenzivniji, iza onih u srpnju 2019. i kolovozu 2003. godine.

Météo-France posebno ističe kako su toplinski valovi na nacionalnoj razini posljednjih desetljeća znatno brojniji. U posljednjih 35 godina bili su tri puta brojniji u odnosu na prethodno 35-ogodišnje razdoblje, dok se broj dana toplinskih valova povećao devet puta.

Toplinski val iz kolovoza 2003., s ekstremno visokim temperaturama zraka tijekom nekoliko uzastopnih dana diljem zemlje, ostaje do danas najjači ikad zabilježen u Francuskoj. Od nedavnih toplinskih valova u kolovozu izdvajaju se još oni iz 2018. (od 24. srpnja do 8. kolovoza) i 2020. (od 6. do 13. kolovoza).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER