Berlin: Od srijede u mraku brojne javne zgrade i znamenitosti

Energetska kriza: U Berlinu će se tijekom sljedeća tri do četiri tjedna gasiti dekorativna rasvjeta na brojnim javnim zgradama i znamenitostima

Kao doprinos uštedi energije, berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni) donijela je odluku o gašenju dekorativne rasvjete na oko 200 javnih zgrada i znamenitosti. Odluka se odnosi i na berlinsku katedralu.

Potreba za uštedom energije pogađa cijelu Njemačku i Europu. Kako bi dao svoj doprinos i uputio jasan signal, Senatski odjel za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime (Senatsverwaltung für Umwelt, Mobilität, Verbraucher- und Klimaschutz) počeo je u srijedu gasiti osvjetljenje zgrada i znamenitosti koja su u njegovoj nadležnosti.

„S obzirom na rat protiv Ukrajine i prijetnje ruske energetske politike, važno je da našu energiju koristimo što je pažljivije moguće. To se također odnosi na javni sektor. Zato više nećemo osvjetljavati zgrade u Berlinu za koje smo odgovorni. S naše strane, to je u ovoj situaciji opravdano, i time dajemo vidljiv doprinos.” – izjavila je berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni).

  • Berlinska katedrala / Achim Scholty - Pixabay

U nadležnosti Senatskog odjela za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime trenutno se u Berlinu osvjetljava oko 200 objekata, a u tu se svrhu koristi oko 1400 reflektora na rasvjetnim stupovima.

Odluka se odnosi na sljedeće berlinske znamenitosti: Stup pobjede (Siegesäule), Državna opera (Staatsoper), Njemačka opera (Deutsche Oper), Arsenal (Zeughaus), Memorijalna crkva Kaisera Wilhelma (Gedächtniskirche), Berlinska katedrala, Crvena gradska vijećnica (Rotes Rathaus), Vrata slonova (Elefantentor) i ulaz u Zoološki vrt, Židovski muzej (Jüdisches Museum), ostaci željezničkog kolodvora Anhalter Bahnhof, Američka memorijalna knjižnica, palača Charlottenburg i Charlottenburška vrata.

Osim toga, druge crkve (uključujući Nikolaikirche i St. Marien), kipovi (uključujući konjanički kip Fridrika Velikog Reiterstandbild na znamenitoj aveniji Unter den Linden, kipovi Bismarcka, Moltkea i Wagnera u parku Tiergarten) i mostovi od sada više neće biti osvijetljeni.

  • Stup pobjede (Siegesäule) / Norbert Braun - Unsplash

Priključna snaga svih reflektora je oko 100.000 W, potrošnja energije oko 200.000 kWh godišnje, dok godišnji troškovi električne energije iznose oko 40.000 eura. Zbog jednokratnih troškova isključivanja, za koje se očekuje da će biti sličnog iznosa za ručno isključivanje pojedinačnih reflektora, navodi se važnost značajnog kratkoročnog učinka uštede energije, a ne čista ekonomska učinkovitost, koju je u ovoj situaciji teško izračunati.

Tvrtki zaduženoj za održavanje javne rasvjete izdan je nalog da odmah započne s pripremama za gašenje reflektora. Postepeno će se svakog dana isključiti oko 100 - 120 reflektora, a pretpostavlja se kako će za gašenje svih reflektora trebati tri do četiri tjedna.

Najprije se počinju gasiti reflektori u strogom središtu Berlina, a potom i preostali u drugim dijelovima grada.

Kako se navodi u priopćenju Senatskog odjela za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime, tijekom srijede se isključuju reflektori na katedrali i crkvi sv. Marije, u parku Lustgarten na Muzejskom otoku te na Arsenalu, Staroj palači (Altes Palais) i konjaničkom kipu Fridrika Velikog na aveniji Unter den Linden.

  • Brandenburška vrata (Brandenburger Tor) će i dalje ostati osvijetljena / Elijah G - Unsplash

Berlinska gradonačelnica Franziska Giffey (SPD) podržava provedbu ove mjere za uštedu energije, a založila se i za gašenje rasvjete Brandenburških vrata, no ta berlinska znamenitost ipak neće ostati u mraku.

Njemački Bundestag također namjerava zadržati vanjsku rasvjetu na zgradi Reichstaga, a uštede energije se zbog sigurnosnih problema namjeravaju postići smanjenjem unutarnje rasvjete.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

Energetska kriza gasi rasvjetu pariške „Željezne dame“

Pariška gradska uprava želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja. Iako će uštede biti simbolične, cilj je da „Željezna dama“ bude primjer u kontekstu energetske krize. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ovu će mjeru „energetskog otrježnjenja“ detaljnije predstaviti u utorak 13. rujna.

Smanjenjem osvjetljenja slovenskih autocesta do manje potrošnje električne energije

Na dionicama slovenskih autocesta i brzih cesta, gdje je to zakonski dopušteno, dana 27. listopada privremeno je isključena rasvjeta. Očekuje se kako će se time godišnje uštedjeti najmanje 2.000 MWh električne energije, a osim što je u skladu s propisima Europske unije, ova odluka doprinosi i naporima za što pouzdaniju opskrbu električnom energijom u Sloveniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER