Smanjenjem osvjetljenja slovenskih autocesta do manje potrošnje električne energije

Gašenjem rasvjete na autocestama Društvo za autoceste Republike Slovenije (DARS) uštedjet će desetinu ukupne potrošnje električne energije

Na dionicama slovenskih autocesta i brzih cesta, gdje je to zakonski dopušteno, dana 27. listopada privremeno je isključena rasvjeta. Očekuje se kako će se time godišnje uštedjeti najmanje 2.000 MWh električne energije, a osim što je u skladu s propisima Europske unije, ova odluka doprinosi i naporima za što pouzdaniju opskrbu električnom energijom u Sloveniji.

Društvo za autoceste Republike Slovenije (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji – DARS) privremeno je isključilo cestovnu rasvjetu na dionicama autocesta i brzih cesta i to na mjestima gdje je to zakonski dopušteno - na spojevima s autocestama i brzim cestama te na otvorenim trasama autocesta. „S ciljem ublažavanja energetske krize poduzeli smo ciljane mjere kojima aktivno radimo na njenom ublažavanju“, navodi se priopćenju DARS-a te se očekuje se kako će se time na godišnjoj razini uštedjeti 2.000 MWh električne energije.

Tako se do daljnjega više neće osvjetljavati spojevi s autocestama i brzim cestama, kao ni otvorene trase autocesta. Na ostalim dionicama, gdje je to zakonom propisano - tunelima, čvorovima autocesta, kanaliziranim raskrižjima i odmorištima - rasvjeta će biti prilagođena minimalnim propisanim zahtjevima, kako u pogledu snage, tako i u trajanju osvjetljenja. Rasvjeta vanjskih površina u bazama održavanja autocesta DARS-a palit će se samo po potrebi.

Ovom privremenom mjerom DARS će smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti približno 2.000 MWh električne energije godišnje, što predstavlja desetinu ukupne potrošnje električne energije te tvrtke. „Poduzetim mjerama DARS izravno slijedi Uredbu Vijeća o hitnoj intervenciji za rješavanje problema visokih cijena energije koju je donijela Europska unija s ciljem ublažavanja posljedica visokih cijena energije, a kojom se nalaže smanjenje bruto potrošnje električne energije za 10 posto“, navodi se u priopćenju.

U DARS-u uvjeravaju kako ova mjera, za su koju dobili i prethodno pozitivno mišljenje Ministarstva infrastrukture, ni na koji način neće utjecati na osiguranje rasvjete cestovne infrastrukture, što je određeno područnim propisima. „Provedbom prezentiranih mjera DARS će nastaviti ispunjavati sve zakonske propise vezane uz rasvjetu cestovne infrastrukture“, naveli su u priopćenju.

Ovu mjeru naših susjeda pohvalili su u hrvatskoj inicijativi „Mračna strana svjetla“, koja se zalaže za smanjenje svjetlosnog onečišćenja s ciljem očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti te prirodnog noćnog neba.

„Slovenija gasi rasvjetu na autocestama za uštedu na električnoj energiji. Ako ste se vozili Slovenijom, primijetili ste da je rasvjete na autocestama puno manje te je slabijeg intenziteta nego u Hrvatskoj. S druge strane, rasvjeta na autocestama uopće nije potrebna, samo stvara sigurnosni problem prelaska između jake rasvjete i potpunog mraka. Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka... nemaju uopće rasvjete na autocestama. Hrvatska očito ima love na bacanje. Izvan sezone i „udarnih vikenda“ autoceste zjape prazne. Slovenski DARS će tom mjerom uštedjeti godišnje 2.000 MWh električne energije, što predstavlja desetinu ukupne potrošnje te tvrtke. Podijelite objavu, možda nekim čudom „prosvijetli“ i nekoga iz Hrvatske.“ – objavio je na Facebook stranici inicijative Boris Štromar, dopredsjednik Udruge za zaštitu noćnog neba „Naše nebo“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER