Za otvorena vrata klimatizirane trgovine novčana kazna do 150 eura

Tijekom velikih vrućina ugodno je rashladiti se uz otvorena vrata klimatiziranih trgovina, no živimo u vremenu u kojem se treba izbjeći svako bespotrebno i „bahato“ prosipanje energije

Nakon nekih drugih francuskih gradova poput Bourg-en-Bressea ili Lyona, i Grad Pariz od ponedjeljka svim vlasnicima klimatiziranih trgovina zabranjuje praksu „rashlađivanja ulica“.

Nova uredba donijeta je u petak 22. srpnja 2022., a njenim stupanjem na snagu svim vlasnicima klimatiziranih trgovina koji ostavljaju otvorena vrata prijeti naplata novčane kazne u visini do 150 eura. Kako navodi pariški dnevnik Le Parisien, zamjenik pariške gradonačelnice zadužen za ekološku tranziciju, Dan Lert, kaže da je „užasnut“ ovom praksom pariških trgovaca koji se nadaju da će tijekom velikih vrućina tako privući kupce. Uredba stupa na snagu u ponedjeljak 25. srpnja, ali se ne odnosi na restorane i barove koji imaju uredno rješenje za postavljanje vanjskih terasa.

Nakon što je prošle godine uvedena zabrana korištenja grijalica na terasama restorana i barova, Grad Pariz namjerava postići daljnje uštede energije te u potpunosti iskorijeniti „bahatu praksu rashlađivanja ulica“ na području cijelog grada. Ostavljanje otvorenih vrata ili prozora klimatiziranih trgovina tako će trgovce od ponedjeljka stajati i do 150 eura.

Početkom tjedna, tijekom ekstremnih vrućina koje su zahvatile Pariz i velik dio Francuske, pariška gradska uprava zaprimila je veći broj primjedbi građana zbog postavljanja znakova o klimatiziranom prostoru ispred trgovina. Ova „šokantna praksa“ proširila se gradom u vrijeme dok francuska vlada poziva građane na racionalno trošenje energije usred još jednog intenzivnog toplinskog vala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Francuskoj gotovo 1.500 smrtnih slučajeva zbog ljetnih vrućina

U Francuskoj je zbog ljetnih vrućina i intenzivnih toplinskih valova tijekom lipnja i srpnja zabilježeno 1.435 smrtnih slučajeva, potvrdila je za radio France Inter i Franceinfo francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn. No, zbog dobre pripremljenosti broj smrtnih slučajeva je čak deset puta manji u odnosu na ljeto 2003. godine.

Je li zagrebačka gradska uprava uopće svjesna problema klimatske krize?

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje, no zagrebačka gradska uprava u uvjetima sve izraženije klimatske krize ne čini ništa kako bi zaštitila zdravlje svojih stanovnika te utjecala na povećanje kvalitete njihovog života. Očito je kako će se hrvatska metropola uskoro pržiti na ekstremno visokim temperaturama, a javni prostor bez imalo hlada Zagrepčankama i Zagrepčanima neće biti od prevelike pomoći.

Grad Pariz ove zime planira smanjiti potrošnju energije za najmanje 10 posto

Gradonačelnica Anne Hidalgo predstavila je u utorak mjere pariške gradske uprave za ublažavanje energetske krize. Od nižih temperatura u svim javnim zgradama, preko gašenja dekorativne rasvjete, do borbe protiv energetskog siromaštva – glavni cilj je postizanje smanjenja potrošnje energije za najmanje 10 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER