U Francuskoj gotovo 1.500 smrtnih slučajeva zbog ljetnih vrućina

Posljedice toplinskih valova

U Francuskoj je zbog ljetnih vrućina i intenzivnih toplinskih valova tijekom lipnja i srpnja zabilježeno 1.435 smrtnih slučajeva, potvrdila je za radio France Inter i Franceinfo francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn. No, zbog dobre pripremljenosti broj smrtnih slučajeva je čak deset puta manji u odnosu na ljeto 2003. godine.

Gotovo 1.500 osoba umrlo je u Francuskoj ovog ljeta zbog dva toplinska vala kojima je ta zemlja bila posebno izložena. Prema podacima Ministarstva zdravstva, tijekom prvog toplinskog vala koji je trajao od 24. lipnja do 7. srpnja u toj je zemlji umrlo 567 osoba, a 868 tijekom drugog krajem srpnja, odnosno od 21. do 27. srpnja.

  • Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine / Foto: Creative Commons / Pixabay

Ovaj broj treba usporediti s 15.000 smrtnih slučajeva tijekom toplinskog vala 2003. godine kada je Europu zahvatio smrtonosni toplinski val koji je trajao 20 dana. Procjenjuje se kako je taj, dotad najintenzivniji toplinski val u cijeloj Europi odnio najmanje 30.000 života, a temperature zraka dosegle su 40 °C. No, ovog su ljeta u Francuskoj i diljem Europe zabilježene još više temperature – najviša izmjerena temperatura je u Francuskoj dosegla čak 46 °C, a u Parizu je u srpnju izmjereno rekordnih 42,6 °C. Naime, prema podacima Météo-France, dana 28. lipnja 2019. godine u Francuskoj je zabilježen apsolutni temperaturni rekord od 46 °C mjestu Vérargues u departmanu Hérault na jugu zemlje. Raniji rekord ostvaren je u kolovozu 2003. kada je u mjestu Conqueyrac izmjerena temperatura od 44,1 °C.

„Ove smo godine imali 18 dana vrlo intenzivnog toplinskog vala koji se javio u dva navrata te je utjecao na zdravlje oko 20 milijuna ljudi“, izjavila je za francuski radio ministrica zdravstva Agnès Buzyn. „Polovica umrlih su osobe starije od 75 godina, no među žrtvama ima i mlađih osoba pa čak i mladih ljudi, a najviše su bile pogođene osobe zaposlene u poljoprivredi i građevinarstvu“, dodala je Buzyn.

Znatno bolja prevencija

Agnès Buzyn je istaknula kako se ovog ljeta mobilizirala cijela zemlja, a posebno Grad Pariz, te se izuzetno dobro pripremila za toplinske valove. Objavljene su najstrože kategorije upozorenja za nekoliko područja, stanovništvo je bilo pravodobno i kvalitetno informirano, a tijekom toplinskih valova bile su zatvorene mnoge škole i otkazana brojna događanja.

Podsjetimo, pariška gradska uprava uvela je posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala. Diljem grada raspoređeno je tisuću dodatnih javnih česmi, a određeni dio njih bio je sa sustavom raspršivanja vode u finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša kako bi se snizila temperatura zraka.

  • Izvor: Grad Pariz

Također, posebna briga posvetila se starijim osobama, djeci u vrtićima i jaslicama, kao i beskućnicima. Dječji vrtići i jaslice opskrbljeni su ventilatorima i bočicama vode za višekratnu upotrebu, a dodatnih 5.000 takvih bočica distribuiralo se i beskućnicima širom glavnog francuskog grada. Volonteri su produžili trajanje smjena kako bi pomagali beskućnicima, dok su brojna skloništa i javna kupališta produljila svoje radno vrijeme. Pariška gradska uprava posebno se posvetila zaštiti starijih osoba, posebice onih koji žive sami i nemaju kontakte s rodbinom ili susjedima, a uvedene su i posebne telefonske linije za pomoć.

„Vidimo da smo uspjeli zahvaljujući prevenciji, zahvaljujući dobroj organiziranosti i informiranju stanovništva. Time je ovog ljeta smrtnost smanjena čak deset puta“, istaknula je Agnès Buzyn.

Ministrica Buzyn ističe kako se problem iznimno visokih temperatura i toplinskih valova u Francuskoj mora ozbiljnije razmotriti u svakodnevnom radu kako bi se zaštitile sve dobne skupine, ali i radnici koji rade na otvorenom. „Moramo se dobro pripremiti te izraditi planove jer će se ovakvi, a najvjerojatnije još intenzivniji toplinski valovi, javljati i narednih godina“, istaknula je francuska ministrica zdravstva.

Izuzetno visoke temperature zabilježene su i u drugim europskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Njemačku, Luksemburg i Nizozemsku, a kako ističe BBC, još nijedna druga europska zemlja nije objavila službene podatke o smrtnim slučajevima uzrokovanim ovogodišnjim toplinskim valovima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

Ovogodišnji lipanj najtopliji u 140 godina mjerenja

Prema najnovijem izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), prosječna globalna temperatura je prošlog mjeseca bila 0,95 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je ovogodišnji lipanj bio najtopliji u proteklih 140 godina koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER