Ovogodišnji lipanj najtopliji u 140 godina mjerenja

Prema podacima za razdoblje od siječnja do lipnja, 2019. je i druga najtoplija godina na dosadašnjoj razini

Prema najnovijem izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), prosječna globalna temperatura je prošlog mjeseca bila 0,95 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je ovogodišnji lipanj bio najtopliji u proteklih 140 godina koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature.

Nakon toplinskog vala s nenormalno visokim temperaturama diljem Europe te nezapamćeno visokih temperatura u Indiji i na Aljasci koje su kulminirale rekordnom toplinom početkom srpnja, ovogodišnji je šesti mjesec proglašen najtoplijim lipnjem u svijetu prema jučerašnjem novom izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).

Agencija NOAA je objavila da je prosječna globalna temperatura bila 0,95 °C (1,71 °F) iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 °C, čime je ovogodišnji mjesec lipanj bio najtopliji u proteklih 140 godina koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature. Raniji rekord držao je lipanj 2016. godine koji je bio topliji za 0,9 °C.

Ovo izvješće temelji se na podacima 1.200 meteoroloških postaja diljem svijeta i odnosi se na površinske temperature zraka iznad kopna i površinske morske temperature oceana te pokazuje da je devet od 10 najtoplijih mjeseca lipnja zabilježeno od 2010. godine. Među najtoplije iz ovog desetljeća nije uvršten jedino lipanj 2011. godine, dok je u lipnju 1998. ostvaren osmi najtopliji lipanjski rekord, navodi NOAA.

Podaci za prošli mjesec pokazuju da je to 43. uzastopni lipanj te ujedno 414. uzastopni mjesec u kojem su izmjerene nadprosječne globalne temperature, izvijestili su znanstvenici iz agencije NOAA. Također, u izvješću se navodi kako je posljednji mjesec s ispodprosječnim temperaturama bila veljača 1985., a što se tiče podataka za razdoblje od siječnja do lipnja, NOAA 2019. godinu ističe kao drugu najtopliju godinu do sada na dosadašnjoj razini.

„Ovakve topline i toplinski valovi zabilježeni su i u prošlosti, no s klimatskim promjenama očekuje se da će toplinski valovi postati uobičajeniji i intenzivniji čak i na mjestima gdje su do sada bili relativno rijetki. Također, očekuje se da će duže i trajati, što će značiti dodatnu opasnost za ljudsko zdravlje i proizvodnju hrane“, rekao je meteorolog Brett Anderson.

Lipanjski rekordi postignuti su na Havajima i u Europi, dok je na Aljasci zabilježen drugi najtopliji lipanj u povijesti mjerenja, rekao je Anderson te dodao kako porast toplina tijekom posljednjih godina također pogađa i Arktik.

„Arktik se zagrijava dvostruko više od ostatka svijeta, što objašnjava porast temperatura i na Aljasci“, rekao je Anderson, a NASA također tvrdi kako se Arktik u odnosu na južnije krajeve zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta, a klimatolozi taj fenomen nazivaju arktičkom amplifikacijom.

Utjecaj rekordno toplog lipnja 2019. godine i dalje se osjeća čak i na najhladnijim dijelovima planeta. Prošli mjesec bio je i 20. uzastopni lipanj s najnižom razinom arktičkog leda, a NOAA navodi kako je i morski led bio za 10,5 % niži od prosjeka za razdoblje od 1981.-2010., ali još uvijek iznad rekordno niske razine iz lipnja 2016. godine.

Na Antarktici je pak lipanj 2019. bio četvrti uzastopni lipanj s ispodprosječnom količinom leda, odnosno 8,5 % ispod prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

Napomenimo još i to da je prema analizi najnovijih podataka Météo-France ustanovio kako je 28. lipnja 2019. godine u Francuskoj zabilježen apsolutni temperaturni rekord od 46 °C mjestu Vérargues u departmanu Hérault na jugu zemlje. Raniji rekord ostvaren je u kolovozu 2003. kada je u mjestu Conqueyrac izmjerena temperatura od 44,1 °C.

Iako je Francuska bila jedna od europskih zemalja koju je prošlomjesečni toplinski val najviše zahvatio, više temperature izmjerene su u Grčkoj (48,0 °C), Portugalu (47,4 °C), Španjolskoj (47,3 °C), Italiji (47,0 °C) i Bosni i Hercegovini (46,2 °C).

Vrućina nam se vraća već početkom sljedećeg tjedna kada se ponovno očekuje novi toplinski val koji će najprije zahvatiti zapadnu, a potom i srednju Europu te će se pojačavati do kraja mjeseca. Kako navodi Severe Weather Europe, pojedini dijelovi europskog kontinenta mogu očekivati temperature od 38-42 °C!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

U Francuskoj gotovo 1.500 smrtnih slučajeva zbog ljetnih vrućina

U Francuskoj je zbog ljetnih vrućina i intenzivnih toplinskih valova tijekom lipnja i srpnja zabilježeno 1.435 smrtnih slučajeva, potvrdila je za radio France Inter i Franceinfo francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn. No, zbog dobre pripremljenosti broj smrtnih slučajeva je čak deset puta manji u odnosu na ljeto 2003. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER