Do kraja tjedna hladnije od prosjeka u većem dijelu Europe

Nastavlja se neuobičajeno hladno vrijeme u Parizu i sjevernom dijelu Francuske za ovo doba godine

Nakon vikenda obilježenog olujnim nevremenom u južnoj polovici Francuske, vrijeme će se do četvrtka smiriti, ponegdje uz pad temperature do 10 °C, izvijestio je Météo-France.

Hladna fronta donijet će prolazno kišno razdoblje i jačanje vjetra te će utjecati na još jedan pad temperature zraka nakon onog zabilježenog 6. lipnja, ističe se u današnjem priopćenju francuske nacionalne meteorološke službe Météo-France.

Zračna masa polarnog podrijetla je hladna, ali suha te je u ponedjeljak poslijepodne donijela razvedravanje u sjevernim dijelovima zemlje koji graniče s kanalom La Manche. Južnije će vrijeme biti promjenjivije, ponegdje s kratkotrajnim pljuskovima, ali bez intenzivnijih olujnih i kišnih događaja zabilježenih proteklog vikenda.

Neuobičajeno niske temperature za sredinu lipnja

U noći s ponedjeljka na utorak će se razvedriti, a temperature će pasti na neuobičajeno niske razine za sredinu lipnja u sjevernom dijelu zemlje i regije. Lokalno bi temperature trebale pasti ispod granice od 5 °C, a nisu isključene ni vrijednosti od 2 ili 3 °C, osobito u regiji Champagne te u području od središnje Francuske do Normandije. S druge strane, razvedravanje će se izmjenjivati ​​s naoblakom, ponegdje s pljuskovima, dok će uz Sredozemlje puhati jak maestral i tramontana. Najviša temperatura od sjevera do juga kretat će se od 15 do 22 °C, ponegdje i do 25 °C.

Jutra će u srijedu i četvrtak još uvijek biti svježa, pljuskovi će biti rijetki, ali lipanjsko sunce će uz razvedravanje ipak donijeti temperature niže od uobičajenih za ovo doba godine. U četvrtak nakon mjestimice još vrlo svježeg jutra, temperature će početi rasti, dok se u petak ponovno očekuje kiša, ponegdje i olujna.

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Ovogodišnji lipanj najtopliji u 140 godina mjerenja

Prema najnovijem izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), prosječna globalna temperatura je prošlog mjeseca bila 0,95 °C iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je ovogodišnji lipanj bio najtopliji u proteklih 140 godina koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER