Rijeka: „Grad koji teče“ bogatiji za još jednu špinu!

Nova špina na početku riječkog lukobrana inspirirana je riječkom industrijskom tradicijom

U utorak je na riječkom Molo longu predstavljena nova Riječka Rotary špina, postavljena u sklopu projekta Rotary kluba Rijeka uz logističku potporu Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka.

Nova javna špina postavljena je na samom početku riječkog terminala i ima šest slavina, dok se podno svake od njih nalazi i posudica za kućne ljubimce. Prema riječima autora i koordinatora projekta, arhitekta Gordana Resana, izgled špine inspiriran je riječkom industrijskom baštinom. Projekt je realiziran uz pomoć i podršku Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka.

Predsjednik Rotary Kluba Rijeka Dominik Simčić istaknuo je kako je njihov cilj djelovanja rad u korist lokalne zajednice. „Jedan od globalnih pravaca djelovanja Rotary klubova je osiguravanje pitke vode svim ljudima. Naša riječka voda jedan je od brendova našeg grada, volimo reći da tko se jednom napije riječke vode, taj se u Rijeku i vraća, tako da mi je izuzetno drago da smo realizirali ovaj projekt, da je špina postavljena na ovom mjestu i vjerujem da će doprinijeti ugodnijem boravku građana na Molo longu“, rekao je Simčić.

  • Riječka Rotary špina postavljena je na početku riječkog lukobrana i ima šest slavina, a oblikovno su tijelo i podest špine inspirirani riječkom industrijskom tradicijom. / Foto: Grad Rijeka

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je diljem cijelog grada postavljeno pedesetak javnih špina. „Voda je dio našeg riječkog identiteta, između ostaloga ona se nalazi i u grbu našeg grada. Osim što se brojnim projektima, poput Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka i izgradnjom novog pročišćivača na Delti trudimo čuvati kvalitetu naše vode i našeg mora, čitavim nizom akcija promoviramo našu riječku vodu.“

„Primjerice, obnovljene su gotovo sve povijesne vodospreme u Rijeci. Izvore naše pitke i kvalitetne vode valja nam sačuvati za sve generacije koje dolaze“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović i zahvalio Rotary klubu na ovoj vrijednoj inicijativi.

Predstavljanju nove špine nazočili su i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, pomoćnik ravnatelja za komercijalno operativne poslove Lučke uprave Rijeka Ivan Jakšić i Krešo Stefančić, vlasnik i direktor tvrtke ALPRON d.o.o., glavnog izvoditelja projekta.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U „Gradu koji teče“ sve se vrti oko vode!

KD Vodovod i kanalizacija Rijeka na svojim je mrežnim stranicama objavio mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina, kako bi svima onima koji borave u Gradu koji teče dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER