Uvođenje novog modela naplate i odvoza otpada u Zagrebu odgađa se do 1. listopada

Zagreb do kraja ljeta ostaje „kantograd“

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj je redovnoj konferenciji za medije potvrdio očekivanu odgodu uvođenja novog modela naplate i odvoza otpada s kojim se trebalo početi 1. srpnja 2022.

Novi model naplate i odvoza otpada u gradu Zagrebu trebao bi krenuti 1. listopada, objavio je na današnjoj konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a taj se rok više ne bi trebao odgađati.

„Što se tiče uvođenja novog modela, podsjetit ću da je to jedan od najambicioznijih projekata u odvozu, Zagreb je jedini grad koji je krenuo u tom smjeru. Imamo desetak paralelnih procesa na kojima radimo i želimo da sustav bude dobro pripremljen, no ići ćemo na odgodu do 1. listopada“, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dodao je i kako su se neki trgovački lanci već javili za distribuciju vrećica za otpad po minimalnoj marži. 

„Radi se o minimalnoj marži od 25 lipa po vrećici i nadamo se da će se pridružiti i drugi lanci. Cijena se ne mijenja, iznosi dvije kune za 10 litara, četiri kune za 20 litara i osam za 40 litara“, rekao je Tomašević. 

Gradonačelnik je potvrdio i trenutne probleme s odvozom otpada u Zagrebu, istaknuvši kako u Čistoći tijekom pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion.

„Svjesni smo da posljednjih tjedana postoje problemi s odvozom. Razlozi su u tome što pet godina u Čistoći nije kupljen nijedan novi kamion, vozni park je zastario, zbog globalnih poremećaja teško se dolazi do rezervnih dijelova, a imamo i nedostatak operativnih radnika“, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji za medije.

„Vjerujemo da će se odvoz otpada normalizirati u sljedećih nekoliko tjedana. Naime, tek sad možemo zapošljavati nove radnike jer smo morali dati šansu administrativnim radnicima Holdinga koji su proglašeni viškom da se prijave za operativna radna mjesta. Zbog toga je Čistoća u postupku zapošljavanja 50 novih komunalnih radnika od kojih neki kreću s radom ovaj tjedan. Natječaj za nabavu 15 novih kamiona ide do kraja tjedna, a ići će se i u najam 12 kamiona. U iduće tri godine planiramo u potpunosti obnoviti 60 % voznog parka.“ – izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb će uz ovakvu ponudu teško postati zeleniji i ugodniji grad

Temeljem brojnih upita korisnika, podružnice Zagrebačke ceste i Zrinjevac kreirale su „jedinstvenu“ ponudu uređenja okoliša za stambene zgrade, koja uključuje cjelokupno uređenje zelenih te betonskih i asfaltnih površina uz popločavanje pločnika, staza, šetnica i slično, navode u Zagrebačkom holdingu. Trebamo li očekivati daljnje rušenje stabala i uznapredovalu betonizaciju Zagreba ili pravu zaštitu urbane prirode i okoliša?

Zagrebačka Čistoća pojasnila novi model sakupljanja komunalnog otpada

U tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu u kojem možete sudjelovati do 19. veljače 2022. godine.

Građan(k)e Zagreba dočekala upozorenja Čistoće na punim spremnicima za biootpad

„Prilikom redovnog odvoza biootopada spremnik za biootpad nije ispražnjen iz razloga što je provjerom utvrđeno kako u spremnik niste odložili isključivo propisani biootpad.“ – poruka je koja je dočekala građan(k)e Zagreba uz upozorenje da do sljedećeg redovnog odvoza uklone nepripadajući otpad iz spremnika. U nekim dijelovima Zagreba spremnici za biootpad su i uklonjeni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER