S prvim danom listopada u Zagrebu kreće uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada

Standardizirane „ZG vrećice“ moći će kupiti od sredine rujna na više od 500 prodajnih mjesta

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak je uz predstavnike Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća predstavio pripremne aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Predstavljen je i izgled novih standardiziranih „ZG vrećica“ u kojima će Zagrepčanke i Zagrepčani odlagati miješani otpad.

Uoči uvođenja novog modela naplate odvoza otpada, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je predstavio pripremne aktivnosti te izgled standardiziranih „ZG vrećica“ zapremnine 10, 20 i 40 litara u kojima će građani i građanke Zagreba od 1. listopada 2022. morati odlagati miješani komunalni otpad. Vrećice navedenih zapremnina prodavat će se u pakiranju od 10 komada, a stajat će 2,00 kune (0,26 eura), 4,00 kune (0,53 eura) i 8 kuna (1,06 eura), kako je već ranije najavljeno.

Uz više odvojenog otpada, manji troškovi

Podsjetimo, prema novom modelu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, fiksni dio cijene obvezne minimalne javne usluge iznosit će 45 kuna (5,97 eura) mjesečno za korisnike usluge iz kategorije kućanstvo, odnosno 90 kuna (11,95 eura) mjesečno za pravne osobe i obrtnike. Fiksnom iznosu cijene dodaje se varijabilni u visini cijena utrošenih „ZG vrećica“, čime se dolazi do mjesečnog troška za odvoz otpada. U zagrebačkoj gradskoj upravi objašnjavaju kako za razliku od dosadašnjeg sustava naplate odvoza otpada koji građane nije poticao na razdvajanje otpada, novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada ima za cilj smanjiti količinu odloženog otpada i povećati količinu korisnog otpada.

„Od 1. listopada Zagrepčanke i Zagrepčani će prvi put odvoz otpada plaćati po stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada, odnosno tako da će što više otpada budu odvajali – manje plaćati. To je pravedan i za Grad i njegove stanovnike najjeftiniji model. Zagreb jedini od svih velikih gradova ide u ovako radikalnu promjenu sustava i uvodi naplatu prema stvarnoj količini odloženog otpada“, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Vrećice će se moći kupiti od sredine rujna i to na više od 500 prodajnih mjesta na području grada Zagreba – kako na lokacijama Zagrebačkog holdinga, tako i u trgovinama Konzuma, Spara, Lidla, Tiska, iNovina, Vrutka, Tekstilprometa, Top Starta, NLK trgovine, Kemoboje i na postajama INA-e.

Kreće kampanja o novom modelu prikupljanja miješanog komunalnog otpada

Od danas je aktivna i posebna web stranica ZG vrećice na kojoj se mogu pronaći detaljnije informacije o novom modelu prikupljanja miješanog komunalnog otpada te obvezama i pogodnostima za građan(k)e. Na stranicama su dostupne i lokacije svih prodajnih mjesta u Zagrebu na kojima će se moći kupiti standardizirane ZG vrećice.

Uskoro kreće i info kampanja o novom prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a građani će uz mjesečne račune dobiti letak sa svim potrebnim informacijama, volumenu vrećica i cijenama, ostvarivanju prava na besplatne vrećice, koracima za postavljanje tipiziranih bokseva za spremnike na javnu površinu i sl. Također, građanima je na raspolaganju telefon za informacije 01 64 20 889.

Kako je istaknuto na današnjem predstavljanju novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada, u dogovoru s upraviteljima i predstavnicima stanara, u oko 20.000 stambenih zgrada postavit će se informativni plakati, kao i u dijelu trgovina trgovačkih lanaca, u domovima zdravlja, tramvajima i autobusima ZET-a itd.

Od 5. rujna kreću i edukacije za građane putem info štanda, odnosno mobilnog kontejnera Čistoće, a od sredine rujna trebale bi se održavati i javne tribine po gradskim četvrtima. Osim toga, u drugoj polovici rujna kreće i medijska kampanja putem lokalnih TV i radio postaja, internetskih portala, društvene mreže i sl.

 

  • Za korisnike javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koje miješani komunalni otpad neće odlagati u standardizirane ZG vrećice i/ili ga neće odvajati od reciklabilnog otpada, predviđene su ugovorne kazne u visini od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000,00 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo. Navedene ugovorne kazne predviđene su Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba (Čl. 23). / Foto: Ekovjesnik

Zagreb se više ne bi trebao nazvati „kantogradom“

Paralelno s navedenim aktivnostima, intenzivno se radi na utvrđivanju lokacija za postavljanje podzemnih spremnika koji se predviđaju u središtu grada. Kako je istaknuto, dosad je provjereno 68 lokacija koje su spremne za izgradnju, 29 lokacija je u tijeku, a cilj je postići ukupan broj od stotinu lokacija podzemnih spremnika.

„Spremnike uklanjamo s javnih površina gdje god je to moguće, a ako moraju ostati na javnoj površini, Grad izdaje dozvole za postavljanje tipiziranih bokseva, koji će biti pod ključem i kontrolom suvlasnika. U posebnoj web aplikaciji Čistoće, na interaktivnoj mapi, možete pronaći i postojeće i buduće lokacije spremnika, lokacije budućih podzemnih spremnika u centru Zagreba, kao i status zahtjeva za postavljanje tipiziranog boksa na javnu površinu“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Cilj nam je da Zagreb više ne bude 'kantograd'. Pregledom lokacija više od 4.000 višestambenih zgrada, na četvrtini njih smo spremnike već vratili s javne površine u zgrade. Osim toga, u povijesnoj jezgri grada postavljat ćemo podzemne spremnike, što će također doprinijeti uvođenju reda“, dodao je Tomašević.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Holding počeo s lijepljenjem naljepnica zahvale i upozorenja na spremnicima za otpad

„Posebnim naljepnicama zahvaljujemo svima koji kontinuirano i pravilno odlažu svoj miješani komunalni otpad u ZG vrećicama!“, poručuju iz Zagrebačkog holdinga uz obavijest da radnici Čistoće od sredine listopada provjeravaju u kojoj se mjeri kućanstva pridržavaju pravila odlaganja miješanog komunalnog otpada u standardiziranim ZG vrećicama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER