Zadar: U sklopu projekta RECOLOR obnovljena najveća sfinga u Europi

Romantična legenda kaže kako zadarska sfinga ispunjava ljubavne želje onima koji joj se obrate za pomoć

Grad Zadar u četvrtak 9. lipnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača, II Palače) s početkom u 10 sati organizira predstavljanje rezultata projekta RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic).

Rezultate projekta RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic) te aktivnosti realiziranih u svrhu istraživanja, valorizacije, obnove i promocije zadarske skulpture sfinge, izrađene oko 1918. godine u perivoju Vile Attilie u zadarskom predjelu Brodarica, predstavit će Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra te voditeljica projekta.

Nakon toga održat će se okrugli stol na temu „Perivoj Giovannija Smiricha - jučer, danas, sutra“ na kojemu će sudjelovati: Antonija Mlikota (Sveučilište u Zadru), Mirna Petricioli (Nasadi), Ela Mrduljaš Kutlača (Kvinar), Zrinka Brkan Klarin (Grad Zadar), Ante Ćurković (Grad Zadar) i Mario Padelin (potomak obitelji Smirich).

Sudionici okruglog stola i suradnici na projektu, svatko sa pozicije svoje struke i područja rada, govorit će o povijesti parka, vile i skulpture, značaju Giovannija Smiricha, vrijednosti prostora u hortikulturnom i baštinskom smislu, kao i planovima za daljnju promociju i uređenje prostora.

  • Obitelj Smirich uz sfingu / Obiteljska zbirka Padelin

Obnova Sfinge je dovršena

Otkrivanje nove – stare betonske skulpture obilježit će se javnim događanjem „Sfinga, priroda & društvo“ u parku Sfinga u nedjelju 12. lipnja, s početkom u 18:00 sati. Program će započeti radionicama, izložbom fotografija i sajmom rukotvorina, a nastavit će se koncertom i degustacijom novog turističkog proizvoda - koktela Sfinga. U Gradu Zadru napominju kako je ulaz na sva događanja je slobodan.

Podsjetimo, projekt RECOLOR, punog naziva Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic, provodio se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. u trajanju od 36 mjeseci i s ukupnim proračunom od 2.093.392,00 eura.

Cilj projekta je poboljšanje i unapređenje turističkog potencijala urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute. S tim ciljem udružilo se osam partnera iz Hrvatske i Italije, i to Grad Zadar, Grad Labin, Veleučilište u Šibeniku, talijanska regija Emilia Romagna, gradovi Campobasso, Urbania, Cividale del Friuli, Sveučilište u Bologni te konzorcij Montefeltro Sviluppo.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Zadar će se od bujičnih poplava braniti kišnim vrtovima i zelenilom

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u srijedu obilazak radova u Parku Vruljica gdje je počela izgradnja prvog kišnog vrta u Zadru. Radovi se izvode u sklopu projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management.

U Zadru počeli radovi na uređenju novog parka

Dana 18. srpnja počeli su radovi na prvoj fazi uređenja novog zadarskog parka Novi Bokanjac. Radovi se izvode prema projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova kojim je, između ostalog, predviđena sadnja dodatnih stabala te gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER