Zadar: U sklopu projekta RECOLOR obnovljena najveća sfinga u Europi

Romantična legenda kaže kako zadarska sfinga ispunjava ljubavne želje onima koji joj se obrate za pomoć

Grad Zadar u četvrtak 9. lipnja u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača, II Palače) s početkom u 10 sati organizira predstavljanje rezultata projekta RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic).

Rezultate projekta RECOLOR (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic) te aktivnosti realiziranih u svrhu istraživanja, valorizacije, obnove i promocije zadarske skulpture sfinge, izrađene oko 1918. godine u perivoju Vile Attilie u zadarskom predjelu Brodarica, predstavit će Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra te voditeljica projekta.

Nakon toga održat će se okrugli stol na temu „Perivoj Giovannija Smiricha - jučer, danas, sutra“ na kojemu će sudjelovati: Antonija Mlikota (Sveučilište u Zadru), Mirna Petricioli (Nasadi), Ela Mrduljaš Kutlača (Kvinar), Zrinka Brkan Klarin (Grad Zadar), Ante Ćurković (Grad Zadar) i Mario Padelin (potomak obitelji Smirich).

Sudionici okruglog stola i suradnici na projektu, svatko sa pozicije svoje struke i područja rada, govorit će o povijesti parka, vile i skulpture, značaju Giovannija Smiricha, vrijednosti prostora u hortikulturnom i baštinskom smislu, kao i planovima za daljnju promociju i uređenje prostora.

  • Obitelj Smirich uz sfingu / Obiteljska zbirka Padelin

Obnova Sfinge je dovršena

Otkrivanje nove – stare betonske skulpture obilježit će se javnim događanjem „Sfinga, priroda & društvo“ u parku Sfinga u nedjelju 12. lipnja, s početkom u 18:00 sati. Program će započeti radionicama, izložbom fotografija i sajmom rukotvorina, a nastavit će se koncertom i degustacijom novog turističkog proizvoda - koktela Sfinga. U Gradu Zadru napominju kako je ulaz na sva događanja je slobodan.

Podsjetimo, projekt RECOLOR, punog naziva Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic, provodio se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. u trajanju od 36 mjeseci i s ukupnim proračunom od 2.093.392,00 eura.

Cilj projekta je poboljšanje i unapređenje turističkog potencijala urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute. S tim ciljem udružilo se osam partnera iz Hrvatske i Italije, i to Grad Zadar, Grad Labin, Veleučilište u Šibeniku, talijanska regija Emilia Romagna, gradovi Campobasso, Urbania, Cividale del Friuli, Sveučilište u Bologni te konzorcij Montefeltro Sviluppo.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar će se od bujičnih poplava braniti kišnim vrtovima i zelenilom

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u srijedu obilazak radova u Parku Vruljica gdje je počela izgradnja prvog kišnog vrta u Zadru. Radovi se izvode u sklopu projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER