U slivu rijeke Save ima puno plastičnih vrećica, a mikroplastika je prisutna sve do Beograda

Dan Save (1. lipnja) obilježen virtualnim okruglim stolom u sklopu projekta Pirati plastike (Plastic Pirates)

Suradnici projekta Plastic Pirates, koji je ovom prigodom na inicijativu Savske komisije uz Sloveniju proširen i na Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, održali su virtualni okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati uzorkovanja na rijekama Savi i Bosni.

Čak 67 osnovnih i 32 srednje škole s 1.517 učenika te oko 200 mentora sudjelovalo je prošle godine u istraživanju onečišćenja slovenskih rijeka u sklopu projekta Plastic Pirates. Suradnja znanstvenika i mladih odvijala se i u Njemačkoj i Portugalu, a povodom ovogodišnjeg Dana Save, na inicijativu Savske komisije proširena je i na Hrvatsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, u kojima je na projektu sudjelovalo još pet srednjih škola.

U ovogodišnjoj proljetnoj kampanji sudjelovalo je 86 učenika iz sliva rijeke Save, koji su na obalama rijeke evidentirali i uklonili 755 komada otpada. Uzimanje uzoraka s riječnih obala provedeno je korištenjem dvije različite metodologije, čiji je cilj bio dobiti podatke o količini, vrsti i sastavu glavnog (makro) otpada.

Sasvim očekivano, među uzorcima je dominirala plastika, koja je činila 66 % ukupnog otpada, a u 51 % slučajeva to su bili proizvodi za jednokratnu upotrebu. Najčešći otpad na obalama Save i Bosne bile su plastične vrećice, boce, čepovi za boce, ambalaža brze hrane, opušci od cigareta itd. Prilikom uzorkovanja plutajućeg otpada očekivalo se da će na površini vode prevladavati otpad od plastičnih materijala, uglavnom zbog uzgona, mase, trajnosti, kompaktnosti i oblika. Vizualnim promatranjem plutajućeg otpada otkriveno je 45 komada otpada, od čega su prevladavale plastične vrećice (74 %) i vlažne maramice (11 %).

Mikroplastika (čestice veličine 1-5 mm) je pronađena u Ljubljani, ali ne i u Zagrebu, iako je pronađena nizvodno u Gradišci i Šapcu. U uzorcima rijeke Save uglavnom je bio prisutan polietilen u obliku filmova i fragmenata. Uzimajući u obzir tokove rijeke Save na vodomjernim postajama u blizini mjesta uzorkovanja, procijenjeno je da se godišnji unos mikroplastike preko Save povećava od Ljubljane do Beograda.

Rijeka Bosna također je zagađena mikroplastikom, a učenice i učenici naglasili su kako „nije dovoljno imati čistu obalu, već nam trebaju i čiste rijeke.“

Dragan Zeljko, izvršni tajnik Savske komisije, naglasio je da sudjelovanje mladih u obilježavanju Dana Save traje od 2008. godine, kada je osnovan Parlament mladih sa sliva rijeke Save, kao jedinstvena platforma koja omogućava da se glasovi mladih ljudi čuju te potiče njihovu uključenost u proces upravljanja vodama.

Predsjedavajuća Savske komisije, Duška Kunštek, naglasila je pak kako je uključivanje mladih iznimno važno za održivi razvoj i očuvanje bogate biološke raznolikosti i jedinstvene ljepote sliva rijeke Save.

Važnost projekta

Rijeke predstavljaju transportni put otpada do konačne stanice – mora i oceana. Količine otpada kvantificirane su u morima i oceanima već nekoliko godina, ali za rijeke su ta saznanja manja. Metodologije za praćenje sastava vrsta i količine otpada na rijekama još su u razvoju te trenutačno ne postoji jedinstven znanstveni pristup kvantificiranju otpada u i uz rijeke u EU-u. Prilika za prvi korak učinjena je u sklopu projekta Plastic Pirates koji će ove jeseni ponovno angažirati slovenske škole i studente.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Kaufland više ne prodaje plastične vrećice

Kaufland Hrvatska je prvi trgovački lanac koji je odlučio ukloniti lagane plastične vrećice iz prodaje od 1. siječnja 2020. Kupci na blagajnama mogu birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER