Fridays For Future: „Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad!“

Aktivisti i aktivistkinje iz zemalja istočne Europe zahtijevaju potpuni embargo na ruski plin i naftu tijekom izvanrednog sastanka Europskog vijeća

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future dolaze u Bruxelles kako bi pozvale EU da kroz fosilna goriva prestane financirati Putinov rat, ali i druge diktatore.

Mladi aktivisti iz 12 različitih zemalja održat će akcije i izvještavati o rezultatima sastanka jer prisutni političari ne uspijevaju ispuniti ono što su obećali, bilo da je riječ o solidarnosti s Ukrajinom ili adekvatnoj klimatskoj akciji. Poseban naglasak bit će stavljen na perspektive aktivistkinja iz istočne Europe. Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovenije, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu.

„Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevaju EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100-postotne obnovljive izvore energije. Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače. Na ovaj način demokratske države sufinanciraju Putinov ratni stroj i genocid u Ukrajini“, navodi se u priopćenju te najavljuje akcija solidarnosti „Stop fueling war“ („Stop podupiranju rata“) na Schumanovom trgu u nedjelju s početkom u 18:30 sati.

Osim što će se u posljednjim trenucima prije sastanka ovom akcijom poslati izravna poruka čelnicima EU-a, aktivisti i aktivistkinje će održati i govore u kojima će istaknuti kako ovisnost Europe o fosilnim gorivima pokreće klimatsku krizu i potpiruje trenutni rat u Ukrajini. U ponedjeljak ujutro obratit će se zemljama koje blokiraju embargo i „poželjeti dobrodošlicu“ njihovim čelnicima sa snažnim, ali istim zahtjevom – „Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad“. U večernjim satima, dok će političari voditi neformalne razgovore uz večeru, aktivisti i aktivistkinje će organizirati posebno obraćanje za medije.

„Znanost je jasna – naša gospodarstva i životi više se ne mogu temeljiti na fosilnim gorivima. Stručnjaci su također sigurni da je industrija fosilnih goriva oduvijek bila temelj za patnju, nasilje i smrt. Europa više ne može poticati autoritarne režime kupujući krvavi plin, naftu i ugljen. Dok se oslobađamo okova Putinovog režima, ne možemo pasti u zagrljaj još jednog autokrata koji sjedi na nalazištima fosilnih goriva”, izjavila je jedna od aktivistkinja.

„Takozvani europski lideri trebali bi se prestati hvaliti svojom solidarnošću putem hashtagova i početi raditi ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina – voditi svijet prema zelenoj, mirnoj i pravednoj budućnosti, temeljenoj na 100-postotnoj obnovljivoj energiji i smanjenju potrošnje energije. Industrija fosilnih goriva ignorira znanost i Pariški sporazum te sufinancira ratove. Moramo tome stati na kraj, a prisutni političari bi to trebali učiniti tijekom ovog sastanka jer bi rat mogao završiti za nekoliko tjedana ako se odluče na potpuni embargo”, poručila je jedna od aktivistkinja iz delegacije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mladi aktivisti i aktivistkinje u Bruxellesu zahtijevali potpuni embargo na ruski plin i naftu

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovačke, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevali su EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100 % obnovljive izvore energije.

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER