Mladi aktivisti i aktivistkinje u Bruxellesu zahtijevali potpuni embargo na ruski plin i naftu

Aktivisti i aktivistkinje iz zemalja istočne Europe zahtijevali su potpuni embargo na ruski plin i naftu tijekom izvanrednog sastanka Europskog vijeća

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovačke, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevali su EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100 % obnovljive izvore energije.

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske Unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future došle su u Bruxelles kako bi pozvale EU političare da prestanu financirati Putinov rat, ali i druge diktatore, kroz fosilna goriva.

Mladi aktivisti iz 12 različitih zemalja održali su akcije i izvještavali o rezultatima sastanka jer prisutni političari ne uspijevaju ispuniti ono što su obećali, bilo da je riječ o solidarnosti s Ukrajinom ili adekvatnoj klimatskoj akciji. Poseban naglasak stavljen je na perspektive aktivistkinja iz istočne Europe.

© Konrad Skotnicki

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovačke, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevali su EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100 % obnovljive izvore energije. Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je više od 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače. Na ovaj način demokratske države sufinanciraju Putinov ratni stroj i genocid u Ukrajini.

U nedjelju 29. svibnja mlade klimatske aktivistkinje su na Schumanovom trgu održale akciju solidarnosti „Stop fueling war“ („Stop podupiranju rata“). Osim što su kroz foto akciju poslali izravnu poruku čelnicima EU-a u posljednjim trenucima prije sastanka, aktivisti su održali i govore u kojima su istaknuli kako ovisnost Europe o fosilnim gorivima pokreće klimatsku krizu i potpiruje trenutni rat u Ukrajini.

U ponedjeljak 30. svibnja, u jutarnjim satima su se obratili zemljama koje blokiraju embargo i „poželjeli dobrodošlicu" njihovim čelnicima sa snažnim, ali istim zahtjevom – „Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad". Aktivisti su, među ostalim, odradili i foto akciju ispred Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji gdje su susreli glasnogovornicu Predstavništva Morenu Žagar i zatražili razgovor s članovima Predstavništva oko embarga na ruska fosilna goriva. Zahtjev za razgovor za taj je dan odbijen s opravdanjem zauzetosti oko posebnog sastanka i smanjenog kapaciteta zbog Dana državnosti, ali nakon razmjene kontakta klimatski aktivisti iz Hrvatske iščekuju budući sastanak.

 

Mia Bradić tijekom akcije na Schumanovom trgu u Bruxellesu © Konrad Skotnicki / Aktivisti ispred Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji © Wiktoria Jędroszkowiak

Navečer, dok su političari vodili neformalne razgovore uz večeru, aktivisti su poslali konačnu video poruku EU političarima ispred Kuće europske povijesti.

„Znanost je jasna – naša gospodarstva i životi više se ne mogu temeljiti na fosilnim gorivima. Stručnjaci su također sigurni da je industrija fosilnih goriva oduvijek bila temelj za patnju, nasilje i smrt. Europa više ne može poticati autoritarne režime kupujući krvavi plin, naftu i ugljen. Dok se oslobađamo okova Putinovog režima, ne možemo pasti u zagrljaj još jednog autokrata koji sjedi na nalazištima fosilnih goriva”, izjavila je jedna od aktivistkinja.

„Takozvani europski lideri trebali bi se prestati hvaliti svojom solidarnošću putem hashtagova i početi raditi ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina – voditi svijet prema zelenoj, mirnoj i pravednoj budućnosti, temeljenoj na 100 % obnovljivoj energiji i smanjenju potrošnje energije. Industrija fosilnih goriva ignorira znanost i Pariški sporazum te sufinancira ratove. Moramo tome stati na kraj, a prisutni političari bi to trebali učiniti tijekom ovog sastanka jer bi rat mogao završiti za nekoliko tjedana ako se odluče na potpuni embargo”, izjasnila se jedna od aktivistkinja iz delegacije.

© Konrad Skotnicki

„Najavljeni embargo na rusku naftu koja se prevozi tankerima važan je korak naprijed, ali samo uz potpuni prestanak financiranja rata u Ukrajini i kupovanja ruskih fosilnih goriva, Europska unija može se nazivati predvodnikom u očuvanju mira. Hrvatska treba poduprijeti embargo na svu rusku naftu i plin te provesti brzu, ali pravednu ekološku tranziciju na 100% obnovljive izvore energije i smanjiti generalnu potrošnju energije. U tom procesu, potrebno je centrirati radnike fosilnih industrija i ponuditi im bolja radna mjesta povezana sa zelenom energijom.“ - poručila je hrvatska klimatska aktivistkinja Mia Bradić.

O važnosti embarga, aktivisti su se izrazili i putem Fridays for Future društvenih mreža.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Fridays For Future: „Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad!“

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future dolaze u Bruxelles kako bi pozvale EU da kroz fosilna goriva prestane financirati Putinov rat, ali i druge diktatore.

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

Snaga mladosti ključna je za bolju budućnost našeg planeta

Mia Bradić je klimatska aktivistkinja iz Solina, predstavnica mreže Young Friends of the Earth Europe iz Hrvatske, članica splitske inicijative Fridays for Future i ambasadorica mladih mreže WAVE (Women Against Violence Europe).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER