Udruga Biom obilježava 30 godina programa LIFE, instrumenta EU-a za financiranje zaštite prirode

Program LIFE do sada je sufinancirao više od 5.500 projekata te pružio pomoć za više od 1.800 vrsta divljih životinja i biljaka, uključujući 460 vrsta ptica. Udruga Biom se u svom radu na očuvanju prirode uvelike oslanja na LIFE projekte u čijoj provedbi aktivno sudjeluje.

Program LIFE, ambiciozni instrument Europske unije koji služi financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime, dana 21. svibnja 2022. slavi 30 godina postojanja. Program je do sada sufinancirao više od 5.500 projekata. Europska komisija povećala je njegovo financiranje za gotovo 60 posto za razdoblje 2021.-2027. te je sada „težak“ 5,4 milijarde eura.

 

LIFE sada ima četiri potprograma: priroda i bioraznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama, te tranzicija na čistu energiju. Na taj način projekti programa LIFE pružaju nadu i inspiraciju za buduća rješenja u doba kada su klimatska kriza i gubitak bioraznolikosti prisutniji nego ikad.

U pogledu zaštite i očuvanja prirode, LIFE je sufinancirao više od 1.800 projekata te je četvrtina mreže zaštićenih područja Europske unije Natura 2000 osjetilo koristi financiranja iz programa LIFE, a radi se o čak 6.000 zaštićenih područja. Između ostalog, LIFE je pružio pomoć za više od 1.800 vrsta divljih životinja i biljaka, uključujući 460 vrsta ptica.

  • Gregula (Puffinus yelkouan) je endem Sredozemnog mora, a čak polovica njene populacije u Hrvatskoj se gnijezdi na Lastovskom otočju. Gnijezde se u pukotinama i policama u stijenama kao i u rupama u zemlji gdje podižu jednog ptića godišnje. Oba roditelja se brinu i za jaje i kasnije za ptića. Gregule su veoma vjerne te ostaju s istim partnerom čitav život, ali su i vrlo društvene, pa ih se često može vidjeti u jatu. / Foto: Udruga Biom

Udruga Biom u svom radu na očuvanju prirode uvelike se oslanja na LIFE projekte u čijoj provedbi sudjeluje. To su LIFE Against Bird Crime s ciljem podizanja svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice; Dinara back to LIFE s ciljem restauracije suhih travnjaka na Dinari kako bi se sačuvala bioraznolikost i poticao održivi razvoj; LIFE Lynx s ciljem spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja; LIFE Artina s ciljem procijene i smanjivanja glavnih negativnih utjecaja na populacije tri vrste morskih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba u južnoj Hrvatskoj te identificiranja područja očuvanja značajnih za morske ptice; te BalkanDetox LIFE s ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanja svijesti o problemu u balkanskim zemljama.

  • Kaukal (Calonectris diomedea) je krupniji od gregule, a s njom dijeli i mjesta na kojima se gnijezdi. Kaukali za svoja gnijezda izabiru pukotine u stijenama, škrape i rupe u tlu, a kada nađu idealnu lokaciju, čuvaju je od drugih ptica. Kako bi bili sigurni da im nitko drugi neće uzeti odabrano mjesto, kaukali ga čuvaju i do tri mjeseca prije nego što u njega polegnu jaje. Naime, kao i gregula, kaukal također ima samo jednog ptića godišnje oko kojeg se brinu oba roditelja koji ostaju zajedno dugi niz godina. / Foto: Biljana Ječmenica / Biom

Udruga Biom će obilježiti 30 godina programa LIFE u petak 20. svibnja 2020. u Zagrebu i Sinju predstavljanjem pet LIFE projekata koje u Hrvatskoj provodimo u suradnji s partnerima – udrugama Sunce i BirdLife Malta, LAG-om Cetinska krajina, Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje, Hrvatskim šumama, Agronomskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilištem u Karlovcu.

  • Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i JU Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba u petak 20. svibnja 2022. u Parku Maksimir organiziraju edukativno-informativno događanje za posjetitelje kojima ih se želi educirati o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

U petak 20. svibnja od 14 do 19 sati na prostoru kod glavnog ulaza u Park Maksimir Udruga Biom će pomoću informativnih i edukativnih materijala predstaviti čime se bave LIFE projekti koje provodi, a predstavnici Udruge razgovarat će s posjetiteljima i pokazivati dijelove opreme kojom se služi u očuvanju prirode. Predstavljanje LIFE projekata odvijat će se istodobno s edukativno-informativnim događanjem koji povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj organiziraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba.

Udruga Biom će također u petak 20. svibnja u suradnji s Gradskom knjižnicom Sinj od 16 do 19 sati održati događanje na kojem će se javnosti predstaviti LIFE projekti u čijoj provedbi sudjeluje Biom. Događanje će se održati u obliku radionice gdje će zaposlenici s grupama posjetitelja provoditi edukacije i prezentirati teme Biomovih LIFE projekata. Voditelji radionica koristit će edukativne materijale LIFE Artina projekta, a posjetitelji će uz izrađivanje 3D modela ugroženih vrsta ptica o njima imati priliku i naučiti.

U vezi projekta Dinara back to LIFE, sudionicima radionice u Sinju će približiti biološka raznolikost dinarskih travnjaka i upoznati ih s vrstama biljaka, ptica i drugih životinja koje o tim travnjacima ovise. U prostoru knjižnice postavit će se polica s promotivnim i informativnim sadržajima, koji će i nakon događanja biti dostupni posjetiteljima.

Povodom obilježavanja 30 godina programa LIFE, u sklopu projekta LIFE Artina projektni partner udruga Sunce otvorio je interaktivnu virtualnu izložbu „Budućnost za morske ptice“ u obliku virtualne šetnje. Izložbom se žele otkriti detalji života tajanstvenih pučinskih ptica kaukala i gregule te sredozemnog galeba. Nastala je kao odgovor i potreba da se pokuša približiti ne samo život tih prekrasnih ptica već i izazovi s kojima se one susreću kroz pogled istraživača.

BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. Čine ju 116 BirdLife partnera diljem svijeta, s gotovo 11 milijuna podržavatelja, 7.000 lokalnih skupina za zaštitu prirode i 7.400 zaposlenih. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica.

 

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više informacija dostupno je na www.biom.hr.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

LIFE info dani održavaju se 16. i 17. svibnja 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao Nacionalna kontakt točka za Program LIFE 16. i 17. svibnja 2023. organizira LIFE info dane 2023. povodom otvaranja ovogodišnjeg LIFE natječaja.

LIFE info dani 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao Nacionalna kontakt točka za Program LIFE 16. i 17. svibnja 2023. organizira LIFE info dane 2023. povodom otvaranja ovogodišnjeg LIFE natječaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER