„Crno donosi sreću“: Berlinski dimnjačari potiču udomljavanje crnih pasa

Crni psi teže nalaze put do novog doma od njihovih četveronožnih prijatelja svijetlijih boja krzna

Crni psi i mačke iz njemačkih skloništa za nezbrinute životinje imaju manje šanse za udomljavanje od pasa i mačaka sa svijetlim ili višebojnim krznom. Berlinski dimnjačari to žele promijeniti kampanjom „Crno donosi sreću”.

Uhvatite li se za gumb kada vidite dimnjačara i vjerujete li da vam donosi sreću? U taj rašireni mit još uvijek vjeruje velik broj ljudi, no to nažalost ne vrijedi za pse i mačke crne boje krzna.

„Činjenica je da životinje crne boje krzna u mnogim ljudima još uvijek izazivaju asocijacije zbog kojih su te životinje nepravedno stigmatizirane“, rekla je Beate Kaminski, glasnogovornica berlinske udruge za zaštitu životinja Tierschutzverein Berlin. Bilo da se radi o praznovjerju, predrasudama i/ili strahu – berlinski dimnjačari iskazuju svoju solidarnost s crnim psima, mačkama i ostalim životinjama te u sklopu kampanje „Crno donosi sreću“ („Schwarz bringt Glück“) već treću godinu zaredom tiskaju kalendar čijom prodajom prikupljaju sredstva za skloništa za nezbrinute životinje u Berlinu.

 

  • Kampanju „Crno donosi sreću” podržala je i berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni). © Senatsverwaltung UMVK Berlin

U rujnu ove godine očekuje se početak prodaje kalendara za 2023. godinu, a sav prihod od prodaje kalendara, majica, krpenih lutaka, šalica, olovaka, privjesaka za ključeve i drugih predmeta ponovno će se donirati skloništima za nezbrinute životinje u Berlinu. Od 2020. do 2022. godine u tu je svrhu prikupljeno i donirano preko 31.000 eura.

Kako ističe Beate Kaminski, berlinska skloništa za nezbrinute životinje ne dobivaju nikakvu državnu potporu te se financiraju isključivo donacijama, a svake godine za svoj rad trebaju čak deset milijuna eura.

Prema istraživanju njemačke udruge za zaštitu životinja, provedenom 2020. godine u 313 njemačkih skloništa za nezbrinute životinje, u 55 posto njih potvrđena je tužna činjenica da su crni psi teže pronašli novi dom od životinja druge boje. Kod mačaka je taj postotak iznosio 48 posto.

  • Senatorica Bettina Jarasch s berlinskim dimnjačarima i crnim četveronožnim ljepotanima. © Schwarz-bringt-Glück

„Kampanja berlinskih dimnjačara „Crno donosi sreću“ definitivno je skrenula pozornost na ovu temu“, rekla je Lea Schmitz, glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja. „Naš glavni cilj je educirati ljude da boja krzna nije važna i da su crni psi jednako lijepi, umiljati i inteligentni. Mislim da smo u tome uspjeli."

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Udomljavanje je fora

U subotu 28. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića (ispod Splavnice) održat će se akcija „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba i Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Poznata berlinska ulica Friedrichstraße postaje pješačka zona

Tijekom dvije pandemijske godine središnji dio poznate berlinske trgovačke ulice Friedrichstraße zatvoren je za automobilski promet kako bi se osiguralo više prostora za kretanje pješaka i biciklista. Kako je ova mjera utjecala na velik porast broja posjetitelja i prolaznika, najnovijim planom predviđa se uređenje nove pješačke zone.

Berlin: Od srijede u mraku brojne javne zgrade i znamenitosti

Kao doprinos uštedi energije, berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni) donijela je odluku o gašenju dekorativne rasvjete na oko 200 javnih zgrada i znamenitosti. Odluka se odnosi i na berlinsku katedralu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER