Zadarska deklaracija – zaštitnici ptica traže siguran jadranski preletnički put

U Zadru se od 25. travnja održavala 4. Adriatic Flyway konferencija

Migracija ptica je u punom jeku, a svake se godine na Balkanu ilegalno ubijaju tisuće ptica selica.

Jadranski preletnički put duž Balkanskog poluotoka jedna je od glavnih selidbenih ruta na kojoj dva puta godišnje europske ptice selice lete u Afriku, odnosno vraćaju se u Europu. Gubitak ptica duž jadranske preletne staze i dalje je vrlo velik – i vjerojatno bi bio višestruko veći bez uključivanja EuroNatura i njegovih partnera. Sudionici četvrte konferencije Adriatic Flyway, koja je počela u Zadru u ponedjeljak 25. travnja, raspravljalo se o glavnim razlozima kontinuiranog, u nekim slučajevima dramatičnog, smanjenja broja ptica selica, a također su se razvijale mjere za zaustavljanje silaznog trenda.

„U vremenima progresivnog gubitka biološke raznolikosti, uporan krivolov na ptice selice duž jadranskog preletničkog puta i u široj mediteranskoj regiji apsolutno je neprihvatljiv”, rekao je dr. Stefan Ferger, odgovoran za očuvanje ptica selica u EuroNaturu. „Iako su sve zemlje u regiji ponovno potvrdile svoj pristup nulte tolerancije prema ilegalnom ubijanju ptica 2020. godine, od tada se premalo toga dogodilo!”

Osim krivolova, na jadranskom preletničkom putu letače na duge staze očekuju i druge opasnosti vezane uz ljude. Strujni udar od neosiguranih stupova električne energije i sudari s nadzemnim dalekovodima dovode do velikih gubitaka, osobito kod velikih ptica. Također postoji opasnost od trovanja olovom. Mnogi lovci još uvijek koriste olovno streljivo za lov. Ptice i životinje, koje su često samo ranjene, umiru na ruralnom području, a vrste koje se hrane strvinama, otrovane jedući kontaminirani plijen, umiru mučnom smrću. Nažalost, upotreba otrovnih mamaca za ilegalno ubijanje divljih životinja još uvijek se događa u dijelovima jugoistočne Europe. Nedavno se u Bugarskoj dogodio posebno teški slučaj trovanja četiri iznimno rijetka supa starješine.

© Ilka Beermann / EuroNatur

U četvrtak je na konferenciji usvojena zajednička Zadarska deklaracija, kojom su EuroNatur i njegovi partneri pozvali vlade duž jadranskog preletničkog puta da okončaju ilegalni lov na ptice na Balkanu. Nadalje, vlade moraju razviti i provoditi nacionalne akcijske planove za očuvanje ptica kao dio svoje međunarodne obveze. Sudionici konferencije su također pozvali čelnike da modificiraju energetsku infrastrukturu kako bi bila sigurna za ptice, te da zabrane korištenje olovne sačme.

Konferencije Adriatic Flyway predstavljaju važan forum stručnjaka za očuvanje ptica iz cijele Europe za razmjenu ideja i razvoj zajedničkih projekata. Konferencija koja se održala u Zadru bila je četvrta ove vrste i to nakon onih održanih 2009., 2014. i 2018.).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

TZO Nijemci i Biom ponovno obilježavaju Svjetski dan ptica selica

Turistička zajednica Općine Nijemci na izletištu Sopotac treći put organizira obilježavanje Svjetskog dana ptica selica, a ove godine prvi put u suradnji s udrugom Biom. Obilježavanje ovog događaja važnog za osvješćivanje djece i mladih o važnosti zaštite prirode financirano je iz projekta „Pronađi ptice na dva kotača“.

Europski dani promatranja ptica na ušću Neretve

Tradicija Europskih dana promatranja ptica počela je još u listopadu 1993. godine, kada je zajedničko međunarodno promatranje ptica organizirano u 17 europskih zemalja uz sudjelovanje 17.119 ljubitelja ptica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER