Europski dani promatranja ptica na ušću Neretve

Promatranje se organizira u sklopu projekta „Jadranski preletnički put 4“

Tradicija Europskih dana promatranja ptica počela je još u listopadu 1993. godine, kada je zajedničko međunarodno promatranje ptica organizirano u 17 europskih zemalja uz sudjelovanje 17.119 ljubitelja ptica.

Kako bi se nastavila tradicija, Udruga Biom u subotu 2.listopada 2021. na ušću Neretve organizira promatranje ptica. Polazak je s promatračnice ptica u 8:00 sati, a promatranje će trajati dva do tri sata, ovisno o vremenu, broju ptica te radoznalosti i raspoloženju promatrača. Grupi se možete pridružiti i naknadno, kao i otići ranije.

Cilj događanja je podići svijest o pticama, odnosno njihovim staništima, područjima gniježđenja, migracijskim rutama i zimovalištima. Udruga osigurava priručnik za prepoznavanje ptica, durbin i nekoliko dalekozora.

Nakon završetka akcije, ukupni rezultati bit će dostupni na Eurobirdwatch stranici.

U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja događanja, stoga pratite web i Facebook stranicu Udruge Biom gdje ćete na vrijeme saznati informaciju o eventualnim promjenama u vezi održavanja događanja. Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti na mail iva.rajkovic@biom.hr.

Promatranje se organizira u sklopu projekta „Jadranski preletnički put 4“, koji je fokusiran na zaštitu bitnih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta za ptice selice u Hrvatskoj što je upravo – delta Neretve. Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER