Udruge upozoravaju: Smanjuje se ekološka proizvodnja voća, povrća i meda!

U Hrvatskoj su registrirana samo 24 ekološka pčelara, a također je deficitarna proizvodnja svježeg voća i povrća te proizvoda stočarstva

Usprkos povećanju broja hektara u ekološkoj proizvodnji Hrvatska bilježi pad proizvodnje ekoloških proizvoda u glavnim namirnicama kao što su povrće, voće, med i proizvodi stočarstva. Pokazuju to statistike prikazane u radnoj verziji Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030. predstavljenog na sastanku Savjeta za ekološku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede RH je u utorak, 26. travnja 2022. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023.–2030. godine. Riječ je o ključnom strateškom dokumentu za utvrđivanje okosnice razvoja ekološke poljoprivrede i akvakulture u RH u sljedećih sedam godina, s usuglašenom vizijom razvoja -  Održiv i konkurentan sektor hrvatske ekološke poljoprivrede i akvakulture, usklađen sa standardima visoke kvalitete te podržan učinkovitim upravljanjem prirodnim resursima i digitalizacijom.

 

Sredinom travnja održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede i predstavnika Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i udruge Biovrt – u skladu s prirodom na temu Nacrta Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030. i propisanih mjera, izvijestile su udruge. Tajnica HSEP-a Sunčana Pešak izjavila je kako je plan načelno detaljno i kvalitetno izrađen i uvažena je većina stavki koje su spomenute udruge ranije predložile. „Međutim pregledom prezentiranih mjera vidljivo je da se one većinom financiraju kroz mjere ruralnog razvoja pa će kod njihove provedbe presudan biti način formiranja natječaja. Postoji mogućnost da će ekološka proizvodnja nositi tek nešto više bodova, a ekološki proizvođači morat će konkurirati zajedno sa svima ostalima pri čemu bi efekt propisanih mjera bio daleko manji“, kazala je Pešak.

Udruge također naglašavaju da je značajno veći naglasak potrebno staviti na proizvodnju konkretnih proizvoda, a ne samo broj hektara u ekološkoj proizvodnji. U Hrvatskoj su naime, registrirana samo 24 ekološka pčelara, a također je deficitarna proizvodnja svježeg voća i povrća te proizvoda stočarstva.

Proizvodnja ekološkog povrća već dugi niz godina bilježi pad (čak 30 % u odnosu na 2019 godinu i 13 % u odnosu na 2013). S druge strane, upravo ti proizvodi najviše su traženi na tržištu, a ujedno su i okosnica zelene javne nabave, razvoja ekoloških restorana i školskih shema koje je planirano poticati. Dosadašnje plaćanje po površinama dovelo je do rasta broja hektara pod eko proizvodnjom, ali prema prezentiranoj statistici na eko povrćarstvo iskorišteno je tek 0,8 % sredstava iz Mjere 11.1 i jedan posto sredstava iz Mjere 11.2. Bez značajnog zaokreta poljoprivredne politike i jasne vizije razvoja ekološke proizvodnje kakvu Europa potiče, neće biti moguće ostvariti zadane ciljeve povećanja ekološke proizvodnje na 25 % površina niti pratećeg rasta potrošnje ekoloških proizvoda.

  • Sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede i predstavnika Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i udruge Biovrt održan je na temu Nacrta Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030.

Silvija Kolar Fodor iz udruge Biovrt naglasila je kako je planu potrebno dodati i poseban set mjera za očuvanje bioraznolikosti tla i podizanja količine humusa u njemu. „Posljednjih godina radi zapostavljanja stočarske proizvodnje i manjeg korištenja stajskog gnoja kao i nepravilne, prekomjerne i nepravovremene obrade tla došlo je do značajnog smanjenja količine humusa naših tala. Ekološka poljoprivreda nemoguća je na tlima gdje je razina humusa ispod dva posto pa je potrebno dodatno poticati redovito provođenje zelene gnojidbe, očuvanje površinskog pokrova i malča gdje god je to moguće i općenito brigu o ekosustavu tla kao glavnoj postavci ekološke proizvodnje“, objasnila je Kolar Fodor.

Među pozitivnim mjerama koje plan donosi ističe se poticanje razvoja ekološkog sjemenarstva i rasadničarstva koji u Hrvatskoj gotovo i dalje ne postoji. Planirano je i pojednostavljivanje kriterija formiranja proizvođačkih organizacija u ekološkoj proizvodnji kako bi se poticalo udruživanje proizvođača te unaprjeđenje savjetodavnih usluga i uvođenje novih oznaka za ekološke restorane i biodinamičku proizvodnju.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pridružite se kampanji „Uklonimo prepreke za ekološku budućnost“

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruge ekoloških proizvođača provodi projekt „Budućnost je ekološka“ gdje je jedan od ciljeva doprinijeti razumijevanju specifičnih problema s kojima se susreću ekološki proizvođači i ukazati na potrebu njihovog cjelovitog rješavanja.

Hrvatski ekološki proizvođači zahtijevaju sastanak zbog spornog Zakona o sjemenu

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga Biovrt - u skladu s prirodom i Udruga OPG-a Hrvatske - Život uputili su Ministarstvu poljoprivrede RH poziv za sastanak kako bi direktno i detaljno raspravili sve sporne dijelove predloženog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Otvoreno pismo Domagoja Hajdukovića premijeru i ministrici poljoprivrede

Zakon je već izazvao brojne kritike, a nakon reakcije Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, Udruge Biovrt - U skladu s prirodom i Udruge OPG-a Hrvatske – Život te zatražene detaljne rasprave svih spornih dijelova predloženog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o njemu se oglasio i saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER