Sustavi podzemnih spremnika i metodologija upravljanja

Savršeno rješenje za urbana središta

Sustavi podzemnih spremnika se odlikuju snagom, malom težinom i izrazitom fleksibilnošću te su dizajnirani za korištenje u gradovima, posebice u gradskim središtima.

Sustavi podzemnih spremnika se odlikuju snagom, malom težinom i izrazitom fleksibilnošću te su dizajnirani za korištenje u gradovima, posebice u gradskim središtima.

 

  • Podzemni spremnici su vrlo higijenski, lako se čiste i održavaju.
  • Jamče učinkovitost sakupljanja otpada.
  • Sigurnost je zajamčena, jer su opremljeni sigurnosnim platformama.
  • Lako se uklapaju u prostoru i njima se ne narušava okoliš.
  • Mogućnosti kombiniranja čine ih vrlo prilagodljivim svim zahtjevima i potrebama odvojenog prikupljanja otpada.

 

Svaka podzemna platforma, odnosno sistem podzemnih spremnika, može se ovisno o potrebama sastojati od tri ili više podzemna spremnika za odlaganje komunalnog i selektivnog otpada, od kojih svaki spremnik najčešće ima zapremninu od 1.100 litara.

Metalna konstrukcija sistema podzemnih spremnika smještena je unutar betonskog uloška i spuštena je ispod površine zemlje. Sistem je natkriven metalnom pločom kao gornjim dijelom metalne konstrukcije, koja je u razini površine zemlje kada je sistem podzemnih kontejnera zatvoren. Na njoj su postavljene površinske konzole kroz koje se komunalni i selektivni otpad odlaže u podzemne spremnike.

Pražnjenje podzemnih spremnika se obavlja pomoću autonomnog mehanizma za podizanje, koji je zasnovan na dva 4kW hidraulična cilindra i smješten u kromiranoj komori s programiranim vanjskim mehanizmom kontrole. Maksimalni kapacitet podizanja iznosi 3.900 kg, a vrijeme podizanja, odnosno spuštanja iznosi po 15 sekundi.

Po podizanju metalne konstrukcije iz nje se izvlače spremnici, koje operator nakon pražnjenja vraća na njihovo mjesto. Vrijeme potrebno za pražnjenje spremnika je oko pola minute.

 

 

Spremnici dodatno mogu biti opremljeni senzorima koji su  posebno prilagođeni za praćenje popunjenosti i predviđeni za ugradnju u sve tipove spremnika za otpad, neovisno o njihovom kapacitetu i vrsti otpada koji se u njih odlaže. Podaci o popunjenosti se bežičnim putem prenose na server i trenutno su dostupni za pregled putem programske aplikacije. Prednosti ugradnje senzora su višestruke:

Smanjenje troškova: Kombinirajući podatke o popunjenosti spremnika s podacima o statusu i kretanju komunalnih vozila, sustav automatski kreira optimalne rute za obilazak spremnika i sakupljanje otpada što u konačnici dovodi do smanjenja broja odvoza, a time i značajnog smanjenja svih troškova transporta i radnih sati djelatnika.

Autonomija rada: Integrirana baterija osigurava autonomiju rada senzora do 5 godine.

Praćenje popunjenosti spremnika: Senzor putem integriranog GPRS modula bežičnim putem na dnevnoj bazi šalje podatke o stupnju popunjenosti spremnika na server. Podaci se prikazuju i administriraju putem programske aplikacije.

Optimizacija ruta: Kombinirajući podatke o popunjenosti spremnika s podacima o polaznim i dolaznim lokacijama te statusu i kretanju komunalnih vozila, sustav automatski kreira optimalne rute za obilazak spremnika i sakupljanje otpada.

Pametno predviđanje: Kontinuiranim korištenjem, sustav senzora obrađuje zabilježene razine popunjenosti kontejnera kroz vrijeme i prosječno vrijeme njihova punjenja. Stalnom obradom tih podataka i korištenjem posebnih algoritama, samostalno predviđa vremenske termine dostizanja graničnih vrijednosti popunjenosti svih kontejnera, te uzimajući u obzir sve dostupne parametre (tip kontejnera, vrsta otpada, udaljenost lokacije) određuje vrstu i broj vozila potreban za obilazak rute.

Automatsko upozoravanje: Sustav automatski šalje upozorenja na SMS ili E-mail, prema unaprijed definiranim graničnim vrijednostima popunjenosti.

 

 

Tvrtka CONTENUR sa sjedištem u Madridu ima više od 30 godina iskustva i jedna je od vodećih proizvođača komunalne opreme u Španjolskoj i Europi. Od svog osnutka 1984. godine, tvrtka kontinuirano ulaže u razvoj svojih proizvoda i usluga namijenjenih poboljšanju gospodarenja otpadom. CONTENUR svoja inovativna rješenja za gospodarenje otpadom danas nudi u preko 30 zemalja svijeta. Tvrtka je svoju međunarodnu ekspanziju započela 1990-tih godina i to otvaranjem podružnica u Portugalu, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, zatim u Poljskoj i Maroku 2011. godine te u Brazilu, Kolumbiji i Njemačkoj 2013. godine, što je potaknulo uvođenje Contenurovih kontejnerskih sustava i u drugim zemljama. Godine 2012. uslijedilo je i otvaranje proizvodnog postrojenja u Poljskoj.

VEZANE VIJESTI

Mokošica dobiva podzemne spremnike za otpad

Grad Dubrovnik i gradsko trgovačko društvo Čistoća d.o.o. započeli su s radovima postavljanja modernih, podzemnih spremnika za otpad u naselju nova Mokošica. U pitanju je šest javnih odlagališta s podzemnim spremnicima za miješani komunalni otpad, ukupnog kapaciteta 49.000 litara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER