Ova sjajna norveška vila skrivena je pod zelenim krovom

„Nevidljiva“ Vila Aa uspješno je integrirana u zaštićeni prirodni okoliš

Dvije povijesne seoske kuće smještene su usred zaštićenog krajolika u blizini fjorda Oslo, a pored njih izgrađen je dom nove generacije vlasnika gospodarstva. Ova vila s fantastičnim pogledom savršeno je stopljena s okolišem i gotovo je „nevidljiva“ pod prostranim zelenim krovom.

  • © CF Møller Architects / Ivar Kvaal

Danski arhitektonski studio CF Møller Architects smjestio je betonsku vilu u plitko brdo na norveškoj farmi, stvorivši par stepenastih terasa s pogledom na obližnji fjord Oslo. Villa Aa je tako na suvremen način uklopljena u zaštićeni krajolik i područje koje je naseljeno još od vikinškog doba.

Villa Aa služi za stanovanje i za rad, a ima površinu od 375 četvornih metara. Njen glavni ulaz nalazi se na sjeverozapadnoj strani, a prilazi mu se putem koji vodi od parkinga uz cestu. Postoji i drugi, dvorišni ulaz koji je smješten na kraju malog stubišta, a potpuno ostakljena južna strana vile omogućuje fantastičan pogled prema fjordu i terasi koja prati topografiju lokacije te je tako povezuje s vrtom i vanjskim prostorom. Dvije betonske rampe s obje strane vile usječene su ispod zelenog krova, prošaranog krovnim prozorima i probijenog dvorištem s dodatnim pristupnim stepenicama.

  • © CF Møller Architects / Ivar Kvaal

Dok je uredski prostor zajedno sa malom prostorijom za vježbanje okrenut prema istoku, prostrani dnevni boravak, kuhinja i tri spavaće sobe pružaju se uz južnu i zapadnu stranu vile te omogućuju široki pogled na zeleni krajolik. Većina prostorija ima i dodatne krovne prozore čime je postignuto maksimalno prirodno osvjetljenje.

Zeleni krov pod kojim je vila „skrivena“ služi kao gornja terasa, dok se na istočnoj strani donje terase s vrtom nalazi bazen. S druge strane smješten je još jedan manji bazen koji služi za sakupljanje kišnice, a krase ga lopoči i ostalo vodeno bilje. Ove dvije vodene površine reflektiraju nebo i svjetlost na isti način kao i fjord te time predstavljaju besprijekornu vizualnu vezu s njegovim vodama.

  • © CF Møller Architects / Ivar Kvaal

Izbor betona kao primarnog materijala potaknut je betonskom štalom koja je dio ovog seoskog gospodarstva. Beton se tako koristio za zidove, podove i terase, stubišta i bazene, dok su stupovi i nosači izrađeni od čelika. Za uređenje interijera uvelike su se koristili drveni materijali s raznim površinskim obradama, poput lakiranog i dimljenog drva. Vanjske drvene ploče izrađene su od cedrovine, dok se unutarnji podovi od poliranog betona nastavljaju i na vanjskoj terasi, čime je postignuta dodatna povezanost vile s vrtom i bazenom. Korišteni materijali vili daju suvremen i elegantan izgled koji je u suprotnosti sa starom drvenom kućom i okolnim zemljištem, ali ipak savršeno stopljen s okolišem.

  • © CF Møller Architects / Ivar Kvaal

Više fotografija ove „nevidljive“ vile pogledajte na stranicama fotografa Ivara Kvaala.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Hamburški suživot s vodom

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Norveška planira izgradnju održivog „grada budućnosti“

Kraj Osla, glavnog grada Norveške, uskoro bi mogla početi izgradnja najodrživijeg grada budućnosti na svijetu. Haptic Architects i Nordic Office of Achitecture upravo su objavili planove za izgradnju grada uz zračnu luku Oslo, pod imenom Oslo Airport City (OAC), koji bi bio „prvi energetski pozitivan grad“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER