U Beogradu održan prosvjed biciklista

Beogradska gradska vlast ponovno pokazuje nerazumijevanje za probleme biciklista pa zatvara biciklističku stazu kako bi sačuvala nekoliko parkirnih mjesta

Udruga građana „Ulice za bicikliste“ je u subotu 29. siječnja organizirala prvu ovogodišnju biciklističku kritičnu masu kojom se htjelo ukazati na probleme biciklista u prometu, ali i na zatvaranje biciklističke staze u jednoj od ulica u neposrednoj blizini Studentskog trga.

„Umjesto da smo u godinu ušli s novim biciklističkim stazama, gradska vlast je jednu takvu u Uzun Mirkovoj ulici ukinula. Ovom vožnjom željeli smo pozvati donositelje odluka da odustanu od motorizacije grada i posvete se boljem, humanijem i održivijem prijevozu – biciklima kao glavnom nositelju održive gradske mobilnosti“, naveli su u udruzi „Ulice za bicikliste“. Dodali su kako je subotnji performans održan tijekom 123. kritične mase pod nazivom „Bicizimizam“ organiziran kako bi se ukazalo na ukidanje ove biciklističke staze, dok s druge strane gradske vlasti već godinama obećavaju stotine kilometara novih staza.

Osim toga, iz udruge su ukazali i na nekorektno ponašanje osoblja hotela Square Nine ispred kojeg su često parkirani automobili, iako hotel raspolaže vlastitom garažom. Istaknuli su kako je osoblje hotela i fizički napalo članove i članice udruge zbog postavljanja crvenog platna s piktogramima bicikala koje je predstavljalo biciklističku stazu te nije ugrožavalo vozila ispred hotela.

  • Foto: Ulice za bicikliste

Udruga „Ulice za bicikle“ najavila je i kako će se sljedeća kritična masa održati 26. veljače, kojom će ponovno ukazati na potrebu razvoja planova održive urbane mobilnost i smanjenja onečišćenja zraka uzrokovanog automobilskim prometom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER