U pariškoj Gradskoj vijećnici otvorena podzemna garaža za bicikle

Dostupnost sigurnog parkinga za bicikle svakako je jedan od odlučujućih čimbenika za korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradovima

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“. Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima i uvjeren je kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Pariška gradska uprava i njeni čelnici pružaju primjer prakticiranjem mjera koje provode, kao i zdravog načina života koji promoviraju. Stoga je razumljivo da se i zaposlenicima u pariškoj Gradskoj vijećnici trebao osigurati parkirni prostor za bicikle.

Uz izgrađene dvije biciklističke garaže na željezničkim kolodvorima Gare de Lyon (198 mjesta) i Montparnasse (375 mjesta), i pariška Gradska vijećnica (Hôtel de Ville) dobila je svoje mjesto za sigurno parkiranje bicikala. Dana 8. prosinca otvoreno je novo parkiralište za bicikle s ukupno 107 mjesta, a nalazi se na središnjoj platformi prvog kata podzemne garaže pariške Gradske vijećnice, izgrađene na uglu ulica rue Rivoli i rue de Lobau 1971. godine. Smještena u samom srcu francuskog glavnog grada, nova podzemna garaža za bicikle olakšat će građanima svakodnevno putovanje na posao ili dolazak u kupovinu.

© Clément Dorval / Ville de Paris

Osim 107 parkirnih mjesta, Vélostation nudi i četiri priključka za punjenje električnih bicikala s nezamjenjivom te 16 priključaka za punjenje bicikala s izmjenjivom baterijom. Korisnici svoje bicikle mogu parkirati vodoravno i okomito, a garaža raspolaže i s osam većih parkirnih prostora namijenjenih teretnim biciklima. Također, korisnici garaže ovdje mogu napuniti gume, a na raspolaganju im je i osnovni alat za brze i male popravke.

© Clément Dorval / Ville de Paris

Pristup u podzemnu garažu osiguran preko posebno dizajnirane rampe za bicikle iz ulice rue de Lobau, a postavljena je i nova signalizacija u zelenoj boji. Parkiralište je dostupno 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a usluge parkiranja mogu se platiti izravno u garaži ili online. Korisnicima je dostupna i mogućnost mjesečne pretplate za iznos u visini 10 eura, dok tromjesečna pretplata iznosi 25, a godišnja 75 eura. Korisnicima koji trebaju parkirati na kraće vrijeme uskoro će biti omogućena opcija parkiranja za jedan euro dnevno.

© Clément Dorval / Ville de Paris

Novom pariškom biciklističkom strategijom za razdoblje od 2021.-2026. godine nastoji se povećati sigurnost svih sudionika u prometu te postići veće poštovanje te učinkovitije korištenje i dijeljenje javnog prostora. Mjere uključuju uređenje preglednijih i sigurnijih prometnih križanja, prilaza i nogostupa, edukaciju o pravilima kojih se građani/ke trebaju pridržavati, ali i kažnjavanje njihovog nepridržavanja o čemu će brinuti komunalno redarstvo. Osim daljnjeg razvoja pariške biciklističke infrastrukture, velika pozornost posvetit će se sigurnom parkiranju bicikala na gradskim ulicama jer je dostupnost sigurnog parkinga svakako jedan od odlučujućih čimbenika za korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva.

  • Sigurna spremišta za bicikle, tzv. „abris vélos sécurisés“ novija su usluga Grada Pariza. Za one koji nemaju prostora u svom stanu, a svoj bicikl ipak žele parkirati u blizini i na sigurnom mjestu, ova parkirališta na otvorenom su pravo rješenje. Pedeset tipskih spremišta za bicikle postavljeno je u svim dijelovima grada, a svaki od njih nudi prostor za šest bicikala te se tijekom godine dana mogu koristiti za iznos od 75 eura. © Christophe Belin / Ville de Paris

Cilj je osigurati više od 130.000 novih parkirališnih mjesta pa se u sklopu nove biciklističke strategije na javnim površinama planira postavljanje 30.000 novih stalaka za bicikle, uključujući 1.000 mjesta rezerviranih za teretne bicikle. Nadalje, do 2030. godine u planu je i 40.000 novih sigurnih parkirališnih mjesta u blizini željezničkih postaja i/ili važnih križanja, zatim 10.000 mjesta u javnom prostoru, 50.000 novih mjesta u privatnom sektoru te 1.500 parkirališnih mjesta za službenike Grada Pariza. Ovom planu svakako će pridonijeti i uvođenje obveze osiguranja dovoljnog broja parkirnih mjesta za bicikle prilikom izgradnje novih i obnove postojećih zgrada, što se odnosi i na poslovne prostore i zgrade javne namjene.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Grad ljubavi želi postati i 100-postotna biciklistička metropola

Francuska metropola trenutno raspolaže s više od 1000 km biciklističkih staza, uključujući više od 300 km trajnih i 52 km privremenih staza izgrađenih u vremenu nakon prvog vala pandemije koronavirusa. Potonje su u međuvremenu najvećim dijelom postale trajne, a do 2026. godine planira se izgradnja dodatnih 180 km novih sigurnih i dvosmjernih biciklističkih staza.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER