Christophe Najdovski: „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“

Predavanje koje ne smijete propustiti!

Zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski održat će predavanje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 24. studenog. Predavanje se održava u organizaciji Grada Zagreba i Udruge Sindikat biciklista.

Predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“ održat će se u srijedu 24. studenog u dvorani 81 Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fra Andrije Kačića Miošića 26), s početkom u 18 sati.

Christophe Najdovski je zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, koji je u mandatu od 2014.-2020. bio zadužen za prijevoz, održivu mobilnost i javne površine, a od prošle je godine zadužen za ozelenjavanje grada, zelene površine, biološku raznolikost i zaštitu životinja. Osim toga, treba napomenuti kako je Najdovski od 2018.-2021. godine bio predsjednik Europske biciklističke federacije (European Cyclists’ Federation - ECF).

Najdovski je rođen u Parizu 1969. godine. Na Sveučilištu Panthéon-Sorbonne diplomirao je ekonomiju okoliša, a karijeru je počeo kao profesor u srednjoj školi, fokusirajući se na ekonomiju i socijalnu politiku šire regije Pariza. Godine 1993. pridružio se zelenoj stranci Les Verts, a 2001. izabran je u Gradsku skupštinu Pariza i imenovan zamjenikom gradonačelnika zaduženog za promet za 12. pariški arondisman. Ponovno je izabran 2008. godine kada je postao zamjenik gradonačelnika Pariza, zadužen za politiku prava djece, te 2014. godine kada je kao zamjenik aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo zadužen za prijevoz, održivu mobilnost i javne površine.

>>> Pročitajte još >>> 250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

  • Nakon prve biciklističke strategije za razdoblje od 2015.-2020. godine, u čiju je provedbu uloženo 150 milijuna eura, pariška gradska uprava predstavlja novu petogodišnju strategiju (2021.-2026.), kojom će dodatno učvrstiti novostečenu titulu biciklističke metropole i nastaviti s ulaganjem u izgradnju biciklističke infrastrukture započetim prije 20 godina. U provedbu nove strategije planira se uložiti više od 250 milijuna eura, odnosno čak 100 milijuna eura više u odnosu na sredstva uložena tijekom prvog mandata gradonačelnice Anne Hidalgo. / Izvor: Grad Pariz

Predavanje je dio službenog posjeta Christophea Najdovskog, čiji će domaćin biti zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Nadamo se kako će posjet uroditi daljnjom plodonosnom suradnjom dvaju gradova, a posebno prenošenjem znanja i iskustva glavnog francuskog grada - kako u području izgradnje kvalitetne biciklističke infrastrukture, tako i ozelenjavanja koje je jedno od glavnih prioriteta pariške gradske uprave.

Kako napominju u Gradu Zagrebu, za ulazak na Arhitektonski fakultet potrebno je predočiti valjanu COVID potvrdu te poštivati mjere propisanog razmaka uz korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Također, predavanje će se moći pratiti i putem live streama na službenoj Facebook stranici Grada Zagreba na engleskom jeziku.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Grad ljubavi želi postati i 100-postotna biciklistička metropola

Francuska metropola trenutno raspolaže s više od 1000 km biciklističkih staza, uključujući više od 300 km trajnih i 52 km privremenih staza izgrađenih u vremenu nakon prvog vala pandemije koronavirusa. Potonje su u međuvremenu najvećim dijelom postale trajne, a do 2026. godine planira se izgradnja dodatnih 180 km novih sigurnih i dvosmjernih biciklističkih staza.

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER