Kineski Zijin Bor Copper kažnjen zbog prekomjernog onečišćenja zraka

Zrak je za zdravlje građana i građanki Bora 2020. godine bio opasan čak 25 dana ili gotovo dvostruko više u odnosu na 2019. godinu

Sudski postupak protiv kineske kompanije Zijin Bor Copper, pokrenut zbog prekomjernog onečišćenja zraka u studenom 2019. i siječnju 2020. godine, konačno je dobio svoj epilog. Privredni prizivni sud u Beogradu odredio je kaznu od milijun dinara, izvijestio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prema odluci Privrednog prizivnog suda u Beogradu, kineska kompanija Zijin Bor Copper mora platiti novčanu kaznu u visini od milijun dinara (63.500 kuna) zbog prekomjernog onečišćenja zraka u Boru krajem studenoga 2019. i sredinom siječnja 2020. godine. Kako je izvijestio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), presuda je donijeta u rujnu 2021., odnosno 14 mjeseci nakon odluke prvostupanjskog suda u Zaječaru, kojom je ova kineska kompanija kažnjena novčanom kaznom od 400.000 dinara (25.400 kuna), a odgovorna osoba - rukovoditelj pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), Boban Todorović, s 50.000 dinara (3.175 kuna).

Naime, Privredni prizivni sud u Beogradu zaključio je kako je sud u Zaječaru podcijenio otegotne okolnosti i ublažio novčanu kaznu tvrtki Zijin Bor Copper, i to daleko ispod propisane najmanje mjere novčanih kazni. Sud je također naveo da se ekološki prijestupi ne mogu smatrati lakšim, već najtežim oblikom protupravnog ponašanja. Tako je sud mogao odrediti najveću propisanu novčanu kaznu u visini od tri milijuna dinara (190.500 kuna), a odgovorna je osoba mogla biti kažnjena s 200.000 dinara (12.700 kuna).  

Kako je Zijin dospio na sud?

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije otkrila je nezakonitosti tijekom kontrole poslovanja kompanije Zijin Bor Copper u studenom 2019. i siječnju 2020. godine. Tada je otkriveno kako je tijekom četiri dana u pojedinim satima u središtu Bora koncentracija sumporovog dioksida (SO2) bila i do 8,3 puta veća od dopuštene.

Privredni sud u Zaječaru smatrao je da su okrivljeni bili odgovorni zato što nisu zaustavili proizvodnju u postrojenjima nove topionice i tvornice sumporne kiseline te su tako u zrak ispustili prekomjernu količinu sumporovog dioksida. U presudi je stajalo da je tako prekršen zakon o zaštiti zraka, o čemu je CINS također ranije izvijestio.

Kineski Zijin kupio je nekadašnji Rudarsko-topioničarski bazen (RTB) u Boru krajem 2018. godine, a prema tadašnjoj izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, najavljena je mogućnost ulaganja dodatne dvije milijarde eura i višestruko povećanje proizvodnje, o čemu je izvijestilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Od tada se onečišćenje zraka u ovom dijelu Srbije znatno povećalo.

Kako navodi CINS, novo izvješće Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) za 2020. godinu pokazuje da je zrak u Boru sve opasniji za ljudsko zdravlje. Tako je prošle godine zrak bio opasan za zdravlje ljudi čak 25 dana, odnosno gotovo dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

Zrak je u Boru najviše onečišćen upravo sumporovim dioksidom (SO2), koji dovodi do teškog i učestalog suhog kašlja te utječe na rad pluća i srca. Najviše su ugrožene najranjivije skupine stanovništva – djeca i starije osobe, kao i osobe koje pate od kroničnih bolesti pluća.

Dodajmo još informaciju kako se na stranicama kompanije navodi da je Serbia Zijin Copper „posvećena odgovornom upravljanju rudnicima“, a prioritet im je „održavanje skladnih odnosa s lokalnom zajednicom, uz istovremeno smanjenje utjecaja na okoliš“.

Podsjetimo, kako ističe građanska inicijativa „Eko straža“, u Srbiji se zbog onečišćenja zraka svake godine izgubi 15.480 života. Prema studiji koju je 2019. proveo  Global Alliance in Health and Pollution (GAHP), Srbija je po broju preuranjenih smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem zraka kao jedina europska zemlja uvrštena u prvih deset zemalja na svijetu i to sa 175 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi u 2017. godini. „Eko straža“ navodi i kako 18 starih, neučinkovitih i tehnološki nezadovoljavajućih termoelektrana zapadnog Balkana onečišćuje više od 250 termoelektrana EU-a, a prema mjerenjima koje je vršila sama Inicijativa, koncentracija lebdećih čestica PM2,5 (promjera manjeg od 2,5μm) - najsitnijih i najopasnijih među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća pa čak i u krvotok, 47 je puta viša od dopuštenog maksimuma!

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dejan Lekić: „Gotovo milijun i pol građana Srbije u većim gradovima ne zna kakav zrak udiše“

„Nešto manje od milijun i pol građana ne zna u realnom vremenu kakav zrak udiše. Riječ je o stanovnicima gradova s preko 50 tisuća stanovnika u kojima se onečišćenje zraka i koncentracije lebdećih čestica ne mjere putem senzora za praćenje kvalitete zraka, već se to radi ručno ili nikako”, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) bivši načelnik srpske Agencije za zaštitu okoliša Dejan Lekić.

Zagađenje iz termoelektrana na ugljen zapadnog Balkana i dalje ogromno, ilegalno i smrtonosno!

Termoelektrane na ugljen na području zapadnog Balkana su i u 2021. godini, četvrtu godinu za redom, prekršile legislativu o onečišćenju zraka, ispuštajući pet puta više sumpor dioksida i 1,8 puta više prašine nego što je dozvoljeno, navodi se u izvještaju „Uskladiti ili zatvoriti“ („Comply or close“), koji je danas objavila mreža CEE Bankwatch.  

Mreža CEE Bankwatch objavila peti izvještaj „Uskladiti ili zatvoriti“

U 2022. godini smrtonosno onečišćenje zraka uzrokovano radom termoelektrana na ugljen na zapadnom Balkanu dodatno je poraslo u odnosu na 2021. godinu, navodi se u petom izvještaju „Uskladiti ili zatvoriti“ („Comply Or Close“), koji je danas objavila mreža CEE Bankwatch.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER