Izvrsna vijest za Jadran - donijeta trajna zaštita Jabučke kotline!

Veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva

Ovo je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova, poručuju iz WWF Adrije.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je od 2. do 6. studenog sudjelovala na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a čije stranke su sve zemlje Sredozemlja. Tijekom sjednice donesena je odluka da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna!

To je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

„Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno“, rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

„WWF Adria ovom prilikom od srca čestita svima koji su svojim radom doprinijeli ovoj velikoj pobjedi za očuvanje našeg Jadrana i naše ribarstvene tradicije.  Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju“, poručili su iz WWF Adrije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sustav za izračun ekološkog otiska plovila osmišljen u Hrvatskoj

Tim Green Saila nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak. Riječ je o prvom takvom sustavu koji plovilima pomaže u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila.

Zajedničkim snagama protiv slučajnog ulova u ribarstvu

„Prelovili smo 80 % ribljih stokova, a s njima i mnoge vrste koje nam nisu bile na jelovniku.“ Upravo te „slučajne žrtve“ bile su tema okruglog stola „Zajednički pristup za smanjenje prilova u jadranskom ribarstvu“, održanog 16. ožujka u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER