Ribarstvo na Sredozemlju krenulo prema zakonitosti i održivom upravljanju

Iako se neke vrste riba polako oporavljaju od pretjeranog izlova, druge su konzumne vrste poput oslića, još uvijek kronično ugrožene!

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozdravlja 18 preporuka i tri rezolucije koje su odobrile sredozemne zemlje i EU na 45. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju

Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju, koja je na svojoj 45. sjednici u Tirani okupila brojne predstavnike sektora ribarstva,  u središte je diskusije stavila nužnost pozitivnog trenda za riblje stokove Sredozemnog mora i novih mjera za borbu protiv ilegalnog i nereguliranog ribolova (IUU ribolov).

U svjetlu relativno pozitivnog trenda ribljih stokova u Sredozemnom moru, s 23 stoka koji pokazuju znakove poboljšanja, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozdravlja 18 preporuka i tri rezolucije koje su odobrile sredozemne zemlje i EU, a koje će dugoročno snažno doprinijeti oporavku ribljeg fonda. Dok se neke vrste riba polako oporavljaju od pretjeranog izlova, druge su konzumne vrste poput oslića, još uvijek kronično ugrožene. Tako je donesena nova zabrana ribolova kritično ugrožene europske jegulje kao odgovor na alarmantnu situaciju stoka. WWF je također posebno podržao nove mjere usvojene za borbu protiv IUU ribolova, zabranu prekrcaja na moru i bolju regulaciju operacija prekrcaja u određenim lukama i mjestima iskrcaja.

„Prijenos ilegalno ulovljene ribe koji se odvija na otvorenom moru velik je problem koji dopušta neodrživim proizvodima iz ribarstva da dođu do naših luka i uđu na naša tržišta. Napori Komisije da se regulira prekrcaj na moru i provode redovitije i dugoročne inspekcije hvale su vrijedni!“ - ističe Mosor Prvan iz WWF Adrije, delegat WWF-a pri Komisiji.

WWF podržava i odobrenje višegodišnjih planova upravljanja za crvene kozice (dubinske kozice), svijetlocrvene kozice i pridnene ribe (uključujući oslića i oradu), čijim usvajanjem se osigurava  dugoročno upravljanje nekim od komercijalno najvrjednijih ribljih zaliha u Sredozemnom moru.

© WWF Adria

Budući da se 2022. godine obilježava Međunarodna godina priobalnog ribolova (IYAFA), Komisija je obnovila svoju predanost Regionalnom akcijskom planu za priobalni ribolov (RPOA-SSF) što znači daljnji fokus na rast održivosti, ali i rast sigurnosti poslovanja priobalnih ribara.

„Zemlje Sredozemlja i EU ponovno su potvrdile svoju predanost u poticanju provedbe mjera i ulaganja u korist priobalnog ribarstva, na način da daju glas ribarima kada se donose odluke koje utječu na njihovu egzistenciju. WWF radi s priobalnim ribarima diljem Sredozemnog mora kako bi razvio nove pristupe koji mogu uspješno transformirati sektor prema održivijem korištenju morskih resursa. Sada su nam potrebna veća ulaganja i prave politike kako bismo održali ribarske zajednice živima, povećali vrijednost proizvodima iz ribarstva i oporavili naše more,” zaključuje Prvan.

Održivi ribolovni turizam sve je popularniji način diverzifikacije aktivnosti priobalnih ribara. WWF je aktivno uključen u promociju i tehničku podršku održivom ribolovnom turizmu na Mediteranu, pa tako i Hrvatskoj. WWF Adria se također zalaže za uvođenje zona bez ribolova, kao posebnog oblika zaštite kojim se u potpunosti zabranjuje bilo kakva eksploatacija podmorja zbog zaštite ekosustava i kulturnih dobara. Ove zone pokazale su se odličnima za očuvanje bioraznolikosti, ali i razvoj gospodarstva, a pravilnikom smo dobili takozvane „no-take“ zone na Telašćici, koje su donesene u suradnji s ribarima, kao i cijeli niz drugih mjera koje smanjuju ribolovni napor u našim morskim parkovima prirode.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF: I moru treba odmor!

Ne promijenimo li svoje navike, more će ubrzo biti prazno. Populacije riba drastično opadaju zbog pretjeranog izlova, onečišćenja plastikom i drugih štetnih ljudskih praksi, upozorava Svjetski fond za prirodu (WWF).

Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER