Misteriozan pomor rakova na plažama sjeveroistočne Engleske

U tijeku je istraga uzroka „apokaliptičnog“ pomora nekoliko tisuća rakova

Još nije jasno što je uzrokovalo pomor nekoliko tisuća rakova duž ušća rijeke Tees i na susjednim plažama u sjeveroistočnoj Engleskoj, no velik broj uginulih rakova posljednjih je tjedana uzbunio tamošnje mještane i stručnjake.

Najveći broj uginulih rakova pronađen je u okolici gradova Marske i Saltburn, a ova je pojava prvi put zabilježena još početkom listopada u primorskom ljetovalištu Seaton Carew u okrugu Durham te Redcaru u sjeveroistočnoj Engleskoj, kao i nešto sjevernijem Seahamu, izvijestio je britanski The Guardian.

Konzervativni britanski zastupnik Jacob Young iz Redcara prvi je ukazao na ovaj problem te pokrenuo istragu nakon što je u razgovoru za regionalni dnevnik The Northern Echo izrazio veliku zabrinutost za neuobičajenu pojavu na obalama Engleske. Pojedini su mještani pojavu nazvali „apokaliptičnom“, poput bivše zastupnice iz Redcara Anne Turley, a najgorim prizorima svjedočili su prošlog tjedna mještani gradića Marske. Velik broj uginulih rakova već se raspadao na okolnim plažama, a među njima je uočen i manji broj još uvijek živih i slabo pokretnih životinja.

Iako stručnjaci tek trebaju utvrditi točan uzrok pomora rakova, ekološke organizacije izražavaju svoju zabrinutost za ekosustav s obzirom da lokalna ribarska industrija već bilježi pad ulova jastoga i rakova za 95 %. Britanska agencija za okoliš (EA) trenutno surađuje s Centrom za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (CEFAS) na pronalaženju uzroka pomora ovako velikog broja morskih rakova, a glasnogovornik agencije izjavio je da će analiza prikupljenih uzoraka uskoro otkriti pravi uzrok ove pojave.

„Uzorci morske vode, sedimenta, školjki i rakova prikupljeni su i šalju se na analizu u naše laboratorije kako bi se otkrilo je li onečišćenje utjecalo na pomor ovako velikog broja životinja“, rekao je glasnogovornik. „Uzorke smo također podijelili s laboratorijima CEFAS-a radi analize potencijalnih oboljenja.”

Kao mogući uzrok navode se lokalno onečišćenje, neuobičajene vremenske pojave, kao i mogućnost bolesti, no u ovom trenutku još nema dokaza koji povezuju smrt rakova s ​​nedavnim nasukavanjem morskih sisavaca i ptica diljem Ujedinjenog Kraljevstva i susjednih zemalja.

Prošlog mjeseca ITV News je izvijestio o pretpostavci da bi uzrok mogli biti podvodni kablovi za napajanje električnom strujom, koji prema rezultatima dosadašnjih istraživanja mogu ometati ponašanje rakova. No, odgovarajući na sugestije da bi za ovu pojavu mogao biti odgovoran novi podvodni interkonektorski kabel od Northumberlanda do Norveške, National Grid je priopćio da su kablovi dobro zakopani u morsko dno, izrađeni od čelika i malo je vjerojatno da ih divlje životinje mogu oštetiti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

HAPIH i EFSA najavili edukacijsku kampanju „SAFE2EAT“

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) najavile su početak edukacijske kampanje kojoj je cilj povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu. Kampanjom se želi ojačati povjerenje potrošača u EU sustav sigurnosti hrane, koji jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji sigurna za konzumaciju.

Oluja Eleanor otkrila visok stupanj onečišćenja britanske obale

Osim velikih šteta koje je prouzročila, oluja Eleanor izbacila je na obale britanskog Cornwalla i veliku količinu plastičnog otpada. Zahvaljujući aktivistima lokalnih ekoloških udruga otpad je ipak uspješno prikupljen, javlja britanski The Telegraph.

Značajno smanjenje otpada na britanskim plažama u samo godinu dana

Rezultati dobiveni programom čišćenja otpada s plaža Velike Britanije te praćenja istog u razdoblju od samo godinu dana ukazuju na značajno smanjenje različitih vrsta otpada, izuzev papira, metala i medicinskog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER