Registrirana nova europska građanska inicijativa o zaštiti okoliša!

„Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama)

Europska komisija je 27. listopada odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama).

Organizatori europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative - ECI) „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama) pozivaju Komisiju da predloži pravni akt kako bi se osiguralo da države članice EU-a pri donošenju nacionalnih mjera uzimaju u obzir pitanja okoliša. Budući da europska građanska inicijativa ispunjava potrebne uvjete, u Europskoj komisiji smatraju da je pravno prihvatljiva, iako u ovoj fazi još nije analiziran meritum prijedloga.

Nakon današnje registracije (ECI(2021)000010) organizatori inicijative mogu početi prikupljati potpise, a ako inicijativa u godinu dana prikupi potrebnih milijun potpisa iz najmanje sedam država članica EU-a, Europska komisija se o njoj treba izjasniti. Može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti, ali svoju odluku treba obrazložiti. 

Od 109 dosadašnjih zahtjeva za pokretanje inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila otkako su uvedene europske građanske inicijative, njih 85 bilo je pravno prihvatljivo, čime su te inicijative ispunile uvjete za registraciju.

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Više od milijun potpisnika peticije za spas pčela i očuvanje bioraznolikosti

Prikupljeno je više od milijun potpisa potrebnih za pokretanje mjera za zaštitu pčela i postupno ukidanje štetnih sintetskih pesticida diljem Europe. Europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, pokrenuta 2019. godine uz potporu devet nevladinih udruga, uspješno je mobilizirala 1.161.257 građana i građanki 27 zemalja članica EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER