Više od milijun potpisnika peticije za spas pčela i očuvanje bioraznolikosti

Čeka se odgovor Europske komisije

Prikupljeno je više od milijun potpisa potrebnih za pokretanje mjera za zaštitu pčela i postupno ukidanje štetnih sintetskih pesticida diljem Europe. Europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, pokrenuta 2019. godine uz potporu devet nevladinih udruga, uspješno je mobilizirala 1.161.257 građana i građanki 27 zemalja članica EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Želimo da EU osigura mjere za ekološki prihvatljivu poljoprivredu, bez korištenja sintetskih pesticida te da se konačno pokrenu akcije za očuvanje bioraznolikosti i pružanje potpore poljoprivrednicima“, navedeno je u tekstu peticije kojom se do 30. rujna ove godine trebalo prikupiti milijun potpisa kako bi se Europska komisija konačno natjerala na donošenje hitnih mjera za spas pčela i biološke raznolikosti.

Kako su izvijestili iz Europske građanske inicijative „Spasimo pčele i poljoprivrednike“ (ECI „Save Bees and Farmers“), peticija je najveći broj potpisa prikupila u Njemačkoj (571.000), Francuskoj (103.000) i Nizozemskoj (102.000). Peticijom se tražilo postupno ukidanje sintetskih pesticida do 2035. godine, obnova biološke raznolikosti na poljoprivrednom zemljištu, kao i potpora poljoprivrednicima u njihovom prijelazu na agroekologiju.

U inicijativi objašnjavaju da je „postupno ukidanje pesticida važna poluga za prelazak s poljoprivrednog modela temeljenog na kemiji na model koji promiče bioraznolikost i temelji se na prirodi". Stoga se od Europske komisije zahtijeva predlaganje pravnih akata kojima bi se „postupno smanjila upotreba sintetskih pesticida u poljoprivredi EU-a za 80 % do 2030. godine, počevši od uklanjanja najštetnijih proizvoda.“ Cilj je  zabrana korištenja sintetskih pesticida do 2035. godine, čime bi se poljoprivredna područja obnovila kao staništa pčela i ostalih oprašivača, bitnih za očuvanje biološke raznolikosti.

Podsjetimo, diljem svijeta zabilježeno je golemo smanjenje populacija oprašivača, a nedavna istraživanja pokazala su kako su i naša kućanstva vjerojatno puna ostataka pesticida - onih istih koji uzrokuju masovni pomor pčela. Stanovništvo koje živi u blizini poljoprivrednih područja u EU-u vjerojatnije će biti izloženo raznim aktivnim tvarima pesticida u svojim domovima što znači da pesticidi, koji se trenutno legalno koriste u Europi, ne ubijaju samo pčele, već ozbiljno ugrožavaju i zdravlje ljudi. Naime, već je potvrđeno kako ostaci pesticida u hrani mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, a izloženost pesticidima može uzrokovati različite poremećaje zdravlja, poput poremećaja endokrinog sustava. Također, neurotoksičnost insekticida i biocidnih proizvoda može utjecati na funkcioniranje mozga, osobito ako do izloženosti dođe tijekom razvoja fetusa.

>>> Pročitajte još >>> Pesticidi bumbarima oštećuju mozgove još u stadiju ličinke / Pixabay

Odgovor na zahtjeve građana

Ukoliko Europska komisija potvrdi Europsku građansku inicijativu „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, morat će uz Europski parlament odgovoriti na zahtjev 1.161.257 građana i građanki EU-a. Nevladine organizacije koje stoje iza ove inicijative sastat će se s predstavnicima Komisije u roku od mjesec dana, a u roku od tri mjeseca inicijativu će moći predstaviti i u Parlamentu.

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program EU-a. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeno je da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

Pixabay

„Spasite pčele i poljoprivrednike" je sedma inicijativa koja ispunjava sve navedene uvjete, čime Komisiju obvezuje na priopćavanje odluke u roku od šest mjeseci. Do sada je Europska komisija uspješno potvrdila samo šest od 108 pokrenutih europskih građanskih inicijativa što je manje od šest posto. Potvrđene europske građanske inicijative Europskoj komisiji nameću obvezu da analizira i odgovori na zahtjeve građana, dok Europski parlament na raspravu mora primiti sedam članova Odbora građana te omogućiti pripremu rezolucije i njeno izglasavanje temeljem zahtjeva građana.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

Sretan nam Svjetski dan pčela!

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela. Svjetski dan pčela ove se godine obilježava šesti put i to s ciljem podizanja svijesti o važnosti pčela i drugih oprašivača za naš opstanak na Zemlji.

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER