Osijek: Biootpad s tržnice izravno se prevozi u kompostanu

Zbrinjavanje biootpada s osječke glavne tržnice novi je iskorak u sustavu gospodarenja otpadom

Direktorica Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor Unikoma Mario Turalija potpisali su ugovor o zbrinjavanju biootpada, temeljem kojeg će se velike količine ove vrste otpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj osječkoj tržnici ubuduće prevoziti izravno u osječku kompostanu.

Prigodom potpisivanja ugovora istaknuta je uspješnost Grada Osijeka u gospodarenju otpadom, kao i činjenica da je upravo Osijek u tom području predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj. Naime, Osijek sa stopom odvojeno sakupljenog otpada od 38,69 % (2020.) svakako prednjači među velikim hrvatskim gradovima (2019. 28,67 %).

„Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a u tijeku je i sanacija onoga u Sarvašu. Izgradili smo tri reciklažna dvorišta, u tijeku je izgradnja četvrtog, a u pogonu je i jedno mobilno dvorište. Uz to, imamo i odlagalište za građevinski otpad, iako kao jedinica lokalne samouprave to nismo dužni, a kontinuirano se radi i na edukaciji građana." – istaknuo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodajući kako je suradnja između gradskih poduzeća korak dalje u sustavu ekološki održivog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

Tako je, simbolično na Zeleni četvrtak, prodavačima na tržnici podijeljeno stotinu spremnika od 30 litara za prikupljanje voća i povrća koje više nije na prodaju. Prema riječima direktorice Tržnice Ivane Davidović, djelatnici Tržnice prikupljeni će otpad potom odlagati u spremnike od 1100 litara, a Unikom ga odvoziti u svoju kompostanu.

„To je jedan zatvoreni krug koji ima brojne benefite, od zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, smanjenja troškova poslovanja Tržnice i smanjenja količine otpada na Lončarici Velikoj", dodao je gradonačelnik Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić / Foto: Grad Osijek

Direktor Unikoma Mario Turalija napomenuo je kako će se ovim potezom povećati i udio reciklaže otpada kroz godinu, koji je trenutačno na razini od 38 posto.

„Ovim tempom vjerujem da ćemo ostvariti postatak od 50 posto i ući u najviši vrh recikliranog otpada u odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj. Trenutačna godišnja količina biootpada iznosi oko šest tisuća tona, a kroz ovakve projekte očekujemo da ćemo dosegnuti do osam tisuća. Krajnji cilj je doći do 12 tisuća tona biootpada te u bliskoj budućnosti izaći na tržište biootpada Republike Hrvatske kako bismo povećali udio tonaže i broj recikliranih sirovina." – zaključio je Turalija.

Inače, prema izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na području Grada Osijeka su u 2020. godini odvojeno prikupljene sljedeće količine komunalnog otpada: 2.385,50 tona papira, 940,35 tona plastičnog otpada, 212,77 tona stakla, 39,79 tona metalnog otpada, 2.313,55 tona glomaznog otpada, 0,74 tone tekstilnog otpada te 6.119,53 tone biootpada.

Grad Osijek / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek otvorio i četvrto reciklažno dvorište

Četvrto reciklažno dvorište na području Osijeka otvorili su u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Novo reciklažno dvorište izgrađeno je u Donjem gradu, a građani Osijeka ondje mogu besplatno odlagati 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika Ivana Radića.

Osijek: Počela podjela 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

U Osijeku je u četvrtak počela podjela 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kućanstvima individualnog stanovanja. Riječ je o ulaganju vrijednom gotovo osam milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava iz EU fondova, dok je 15 posto investicija Grada, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Osijek nadograđuje sustav gospodarenja otpadom

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 spremnika za biootpad koji će se isporučiti u nekoliko navrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER