Osijek prvi u Hrvatskoj po broju certificiranih OPG-ova

Velika važnost kratkih lanaca opskrbe

Grad Osijek je prema podacima Udruge hrvatskih tržnica prvi po broju certificiranih proizvođača domaćih proizvoda u Hrvatskoj

U sklopu projekta „Proizvodi hrvatskog seljaka“, osječki gradonačelnik Ivan Radić i njegova zamjenica Jasenka Crnković zajedno su s direktorom gradske tvrtke Tržnica d.o.o. Igorom Medićem i predstavnicima Udruge hrvatskih tržnica uručili certifikate obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji svoje proizvode prodaju na osječkim tržnicama. Ukupno je uručeno 80 certifikata.

„Ovime je gradska tvrtka Tržnica Osijek po 13 put. potvrdila status certificirane tržnice na kojoj se točno zna tko i što prodaje i ono što je najvažnije podrijetlo proizvoda. Na ovaj način se štiti naša domaća proizvodnja i omogućava direktna prodaja sezonskih domaćih proizvoda, koje su obiteljska poljoprivredna gospodarstva uzgojila na svojim njivama odnosno u plastenicima i vrtovima. Osim što štitimo domaće proizvođače, istovremeno štitimo i kupce koji upravo na osječkim tržnicama s punim povjerenjem mogu kupovati domaće proizvode“, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

  • Gradonačelnik Ivan Radić i njegova zamjenica Jasenka Crnković uručili su 80 certifikata. Gospoođa Jagoda Šaravanja na osječkoj tržnici prodaje od 1982. godine. / Foto: Grad Osijek

Zamjenica gradonačelnika je osobito naglasila važnost kratkih lanaca opskrbe. „Ovdje imamo svježe ubrane i dopremljene kvalitetne domaće proizvode, što je osobito važno jer na taj način našim sugrađanima i posjetiteljima nudimo mogućnost zdravije prehrane. Ono što je jučer bilo u zemlji, danas je na stolu. Upravo iz tog razloga i moja obitelj svake subote dolazi na ovu tržnicu radi nabavke svježih, zdravih i domaćih prehrambenih proizvoda“, rekla je Jasenka Crnković.

Kako se navodi u priopćenju Grada Osijeka, prema podacima Udruge hrvatskih tržnica, grad Osijek je prvi po broju certificiranih proizvođača domaćih proizvoda u Hrvatskoj. Prema riječima gradonačelnika Radića na tome će se ustrajati i u budućnosti.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Vrsima održana manifestacija „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju 20. i 21. kolovoza, na glavnoj rivi u Vrsima kraj Zadra brojni posjetitelji mogli su kušati velik broj različitog egzotičnog voća poput pitaje, granadilje i marakuje, kao i drugih egzotičnih vrsta izloženih na prvom sajmu „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“, održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Ne propustite manifestaciju „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

Organiziranjem sajma kojim se promoviraju lokalni proizvođači posjetitelji se potiču na kupnju lokalno uzgojenih namirnica. Kratkim lancima opskrbe smanjuje se ugljični otisak povezan s uzgojem, proizvodnjom, prijevozom i skladištenjem naše hrane – kako od potrošenih prirodnih resursa i onečišćenja okoliša, tako i do emitiranja stakleničkih plinova.

Zaštita proizvođača hrane od nepoštenih trgovačkih praksi

Mali proizvođači u lancu opskrbe hranom moraju biti bolje zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi većih trgovačkih partnera. Zastupnici u Europskom parlamentu žele osnažiti ugovorna prava poljoprivrednika u EU-u tako što će na crnu listu staviti prakse protivne dobroj vjeri i poštenom postupanju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER