Održana početna konferencija projekta kojim će se obnoviti stara Tehnička škola u Zadru

Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine

U ponedjeljak je na Sveučilištu u Zadru održana početna konferencija projekta „Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola u zadarskoj povijesnoj jezgri, izvijestili su sa Sveučilišta u Zadru.

Uoči početka konferencije priređen je kratki obilazak objekta u kojem se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana priložena 3D vizualizacija rezultata projekta.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican istaknula je kako se početna konferencija održava na simboličan dan kada počinje nastava za novu generaciju studenata. „Na čelu sam Sveučilišta koje je od osnutka do danas posve isprofilirana visokoobrazovna institucija. Razvijali smo se iznutra, a zaostajali infrastrukturno te smo na četiri lokacije u iznajmljenim prostorima. Pomicali smo granice u kvaliteti, objavljivanjem radova i znanstvenim projektima, unaprjeđenjem studijskih programa, stvaranjem adekvatnih uvjeta za rad studenata, profesora i svih djelatnika. Završetkom zgrade novog studentskog doma počinjemo s obnove stare Tehničke škole i nadam se da će u ljetnom semestru 2023. godine biti spremna za useljenje“, kazala je rektorica Vican.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se ovim zahvatom zaokružiti impresivan ulaz u grad, od Bedema zadarskih pobuna, Muzeja antičkog stakla, Poljane Šime Budinića i Petra Zoranića do Providurove i Kneževe palače.

„Grad Zadar posebnu pozornost posvećuje ulaganju znanje i mlade, podizanje kreativnosti i izvrsnosti. Spremno smo dočekali mogućnosti financiranja takvih projekata kroz ITU mehanizam te stvorili uvjete da nove generacije u Zadru planiraju svoju budućnost. Izjave pri osnivanju Sveučilišta danas postaju stvarnost, jer je ono postalo suvremeno međunarodno sveučilište, generator znanja i pokretač brojnih inovativnih procesa u službi znanosti“, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Voditeljica projekta Irena Kozulić je predstavila proces obnove objekta koji zbog lošeg stanja predstavlja opasnost za prolaznike i narušava izgled zadarske gradske jezgre. Istaknula je kako će njegovom obnovom, koja će se uz nadzor konzervatora provesti u izvornom obliku, Sveučilište djelomično zadovoljiti potrebe za prostornim kapacitetima. Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i Investinženjeringa.

Kroz ITU mehanizam u Zadru se ulaže preko 2 milijarde kuna

Okupljenima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, koji je rekao da je Sveučilište u Zadru postalo nezaobilazni visokoobrazovni resurs u Republici Hrvatskoj i cijelom Mediteranu te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 2 milijarde kuna.

Provedba projekta „Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001” započela je 1. lipnja 2020. godine, potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odobrenih za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga KK.06.2.2.13. ITU – Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.348.000,00 kuna, a EU sufinanciranje iznosi 26.000.000,00 kuna.

Zgrada bivše Tehničke škole izgrađena je 1909. godine nakon rušenja gradskih zidina kada je odlučeno da se na tom mjestu sagradi škola za obrte i zanate, a gradnju je financirala obitelj Bakmaz. Naime, zahvaljujući ostavštini bogatog zadarskog trgovca Pasqualea Bakmaza, koji je za tu namjenu ostavio 50.000 tadašnjih forinti, izgradnja škole počela je u svibnju 1908. godine. Škola je dovršena u prosincu 1909., a otvorena u siječnju 1910. godine. Projekt škole izradio je arhitekt Enea Nikolich, tadašnji predsjednik zadarskog Odbora društva inženjera i arhitekata u Kraljevini Dalmaciji, a u školi su, kako navodi povjesničarka umjetnosti Marija Stagličić, već 1910. godine izrađivani dijelovi namještaja i blagajne za zadarske banke. Zbog potrebe za radionicama i praktičnom nastavom uz školu su se gradile ekstenzije, sve do pedesetih godina 20. stoljeća i oblika koji je poznat danas. Nakon Drugog svjetskog rata u zgradi je otvorena Industrijska škola, kasnije Tehnička škola i TŠC, a dio tradicije iz nje vuče i današnja Strukovna škola Vice Vlatkovića. Prema želji nasljednika, zgrada je prepuštena Zadarskoj županiji i to isključivo za obrazovnu namjenu.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ovoj zadarskoj školi potiče se kreativnost i stručnost

U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan“ u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića – po mnogima najboljoj srednjoškolskoj ustanovi za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj, postavljeno je šest vjetrogeneratora s vertikalnom osovinom i tri lopatice. Na dobitku su i škola i učenici - osim proizvodnje dodatne energije za potrebe škole, učenici se educiraju za proizvodnju električne energije iz snage vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER