Škola koju biste i vi rado pohađali!

Nordhavn Campus - Copenhagen International School

Novi campus Međunarodne škole u Kopenhagenu prekriven je s 12.000 solarnih panela kojima pokriva polovinu potreba opskrbe električnom energijom. Ovaj jedinstveni kompleks sastoji se od četiri zgrade i sagrađen je 2017. godine prema projektu C.F. Møller Architects i principima održive gradnje. Smješten je u neposrednoj blizini kontejnerske luke koja će se ukloniti do 2021. godine, a cijelo područje prenamijenit će se u stambeno-poslovnu zonu s mnoštvom zelenih i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Međunarodna škola u Kopenhagenu (Copenhagen International School) je osnovana 1963. godine, a u novom Nordhavn Campusu pohađa je oko 930 učenika i studenata iz preko 80 zemalja svijeta. Škola nudi sveobuhvatan nastavni program koji uključuje primijenjenu umjetnost, dizajn, ples, glazbu i sport, nastava se primarno odvija na engleskom jeziku, a završetkom škole stječe se međunarodna diploma (IB).  

Svako školsko odjeljenje ima svoju zasebnu zgradu za djecu od 3 – 19 godina: za predškolski odgoj, osnovnu, srednju i višu školu, a sve su opremljene suvremenim višenamjenskim učionicama i zajedničkim prostorima, prilagođenih dobi učenika i studenata.

LED rasvjetu kontroliraju nastavnici

Ono što je zajedničko svim učionicama je to što su smještene u uglovima zgrada kako bi se što više iskoristila dnevna svjetlost, a staklo na prozorima zadržava prirodno svjetlo te filtrira infracrvene zrake i toplinu. Naravno, sve učionice opremljene su pametnim pločama nove generacije – interaktivnim uređajima za podučavanje i prezentaciju.

No, to nije sve! LED rasvjeta, koju kontroliraju nastavnici, omogućuje različit intenzitet svjetlosti koje utječu na sposobnost učenja. U učionicama se na taj način imitiranjem prirodnog dnevnog svjetla određuje intenzitet za aktivnosti, opuštanje, koncentraciju ili čitanje.

Grijanje, hlađenje i ventilacija

Razina kisika je ključ uspješnog učenja: protok zraka osigurava optimalnu temperaturu i kvalitetu zraka u cijeloj školi. Rashladni stropovi i prozračivanje kompleksa osiguravaju male temperaturne razlike, a prozorski okviri osiguravaju visoku toplinsku izolaciju.

Velik broj učionica ima staklene zidove koji omogućuje praćenje aktivnosti, a učenicima i studentima su u pauzama na raspolaganju brojne terase i neizostavni krovni vrtovi (staklenici) na vrhu svake zgrade.

Namještaj se lako pomiče, i gotovo je sav na kotačima, osim u dijelu za predškolski odgoj. Naglasak je na prirodnim materijalima: hrastovi podovi za lako održavanje, vuneni prekrivači na kaučima, police za knjige od bambusa i sl. Trebamo li naglasiti da su svi stolci ergonomski?  

12.000 solarnih panela!

Nordhavn Campus je prekriven s čak 12.000 solarnih panela kojima pokriva polovinu vlastitih potreba opskrbe električnom energijom. Staklo je posebno izrađeno u Italiji, a obrađeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima novom švicarskom tehnologijom koja osigurava punu transparentnost i učinkovitost, kao i efekt promjene boje ovisno o mjestu na kojem je panel postavljen. Njihov cilj je smanjenje odbljeska sunčeve svjetlosti i postizanje efekta živosti zgrade kako bi cijeli kompleks izgledao manje masivno, ugodnije i privlačnije.

Solarni paneli su izravno povezani s učionicama putem mikro konvertera, koji optimiziraju njihovu izlaznu snagu i sigurnost, a omogućuju i praćenje količine proizvedene i utrošene energije.

Sve za čist okoliš

Nordhavn Campus je prilagođen svim visokim propisima zaštite okoliša:

  • u WC-ima se za ispiranje koristi sekundarna voda,
  • sve slavine su optički kontrolirane,
  • senzori pokreta kontroliraju rasvjetu radi uštede energije,
  • LED rasvjeta omogućuje znatne uštede potrošnje energije,
  • senzori ugljičnog dioksida i senzori temperature osiguravaju optimalnu prozračenost i temperaturu, prilagođavajući time protok zraka i uštedu energije,
  • maksimalno su korišteni prirodni materijali kako bi se smanjile emisije kemikalija,
  • pri izradi drvenih podova nastojalo se što više iskoristiti svako posječeno stablo, a sitniji komadi omogućuju jednostavno održavanje i popravak,
  • sav biootpad iz kuhinje odlaže se u bio spremnik i ponovno se koristi za životinjsku prehranu,
  • stari papir i karton se hidraulički komprimiraju i prodaju/recikliraju.

Kompleks se financira iz donacija, financijskih rezervi Škole i bankovnih zajmova, a glavni donatori su zaklade Moller (Maersk), Novo Nordisk, Hempel, Villum, Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orients Fond i Zaklada Augustinus.

A kako se dolazi do škole? Osoblje škole i roditelji imaju na raspolaganju parkiralište za 140 automobila. Taj broj pet puta premašuje potrebe – više se koristi parkiralište za bicikle, čak njih 600!

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER