Vode li dostavni dronovi do zdravijeg okoliša?

Samo je nebo granica

Čini se kako dronovi postaju budućnost dostave, a u posljednje vrijeme se pojavljuju i dokazi o njihovom pozitivnom utjecaju na potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova.

Budućnost dostave

Ideja o korištenju dronova u svrhu obavljanja isporuka širi se poput munje diljem svijeta. Francuska poštanska služba je sa svojim testnim dostavama putem dronova započela 2016. godine, a Amazon također ne krije svoje velike planove o unaprjeđenju tehnologije dostavnih dronova. Poticaj daljnjem korištenju mogla bi osigurati i nova studija koja je pokazala kako upotreba dostavnih dronova nije samo praktična, već i potencijalno povoljna za okoliš.

U provedenom istraživanju, objavljenom u  znanstvenom časopisu Nature, uspoređivao se utjecaj na okoliš multifunkcionalnih dronova s tradicionalnim dizelskim dostavnim kamionima. U studiji je naglasak stavljen na električne dronove, čije se baterije napajaju električnom energijom iz električne mreže tijekom  rada.

U odnosu na kamione, dronovi su pri dostavi manjih paketa od 0,5 kilograma pokazali manju potrošnju energije i smanjene emisije stakleničkih plinova. Međutim, pri dostavi većih paketa od 8 kilograma, rezultati su bili neujednačeni i manje povoljni za dronove. Uspoređujući s kamionskom dostavom, u Kaliforniji su emisije stakleničkih plinova pri isporuci većih paketa bile manje za 17 posto, a u Missouriju, čija električna mreža ovisi o ugljenu, veće za čak 77 posto. S obzirom na druga dostavna sredstva, veći dronovi imaju manji utjecaj na okoliš samo kada se napajaju električnom energijom iz niskougljične energetske mreže.

Njemačka pošta Deutsche Post DHL testira dostavu dronovima koja bi omogućila isporuke pošiljaka u područjima bez postojećih cestovnih prilaza / Foto: Deutche Post DHL

Potreba za razmatranjem svih mogućih utjecaja

Iako postoji velika prednost u korištenju dronova naspram uobičajenih dostavnih vozila na fosilna goriva, logistika korištenja dronova predstavlja veću potrebu za skladištenjem. Naime, provođenje bilo koje usluge dostave putem dronova zahtijeva širenje skladišnih objekata kako bi se omogućilo da putovanje između skladišta i primatelja bude što kraće. U tom slučaju, ne može se zanemariti utjecaj gradnje dodatne infrastrukture na okoliš.

Navedeno ne znači da se korištenjem dostavnih donova ne bi ostvarili pozitivni učinci na okoliš, ali ističe potrebu sagledavanja svih mogućih čimbenika vezanih za njihovo korištenje, poput sagledavanja svih prednosti, nedostataka proširenja skladištenja i potencijala korištenja ostalih dostavnih vozila koja se ne oslanjaju na fosilna goriva.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Ruski poštanski dron pao na prvom letu

Ruski poštanski dron udario je u zid zgrade i srušio se tijekom svoje prve „isporuke“ nakon samo nekoliko trenutaka leta u glavnom gradu Burjatske republike, Ulan-Udeu. Pad drona šokirao je stanovništvo i regionalne dužnosnike okupljene na javnom testiranju, javlja Reuters.

Flota dronova za praćenje utjecaja klimatskih promjena na oceane

Mars Exploration Rover je možda najpoznatije autonomno vozilo koje znanstvenicima pomaže pri ispitivanju površine Marsa i njegove geologije, no vjerojatno još niste čuli za dronove kalifornijske tvrtke Saildrone koji  pomažu pri istraživanju utjecaja klimatskih promjena na Zemljine oceane.

Sjeme maslačka kao inspiracija za dizajn malih dronova

Nošeno vjetrom, sjeme maslačka može prijeći udaljenost veću od jednog kilometra. Znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu otkrili su da je razlog tome poseban oblik leta sjemena maslačka koji do sada u prirodi nije bio viđen.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER